Aktualno

VIDEO Znate li kako trebate voziti po poledici i snijegu?

VIDEO Znate li kako trebate voziti po poledici i snijegu?

bog loših vremenskih uvjeta diljem Hrvatske, vozače se poziva na pojačani oprez, posebice zbog mokrih i skliskih kolnika, ali i moguće poledice i snijega.

I šire dubrovačko područje zahvaćeno je velikom siječanjskom promjenom vremena koja nam je već donijela snijeg u višim predjelima, a zbog očekivanog pada temperature moguće je da će doći i do poledice. Kako i nismo baš naviknuti na zimske uvjete, evo HAK-ovih savjeta za vožnju zimi, po magli, poledici ili zasniježenom kolniku. Uz to pogledajte i video kojega je na Facebooku objavila udruga Sigurnost u prometu Dubrovnik.

Evo savjeta:
-Od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, obvezna je zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj.
-Ne kretati na put bez propisane zimske opreme koja je obavezna i nakon uvođenja zimskih uvjeta na ostalim državnim, županijskim i lokalnim cestama.
-Od posljednjeg vikenda u listopadu, kad počinje zimsko računanje vremena, do posljednjeg vikenda u ožujku, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/2008) vozači moraju imati uključena dnevna ili kratka svjetla tijekom cijelog dana.
-Prilagodite brzinu vožnje trenutnim uvjetima na cesti. Sigurna brzina vožnje u uvjetima snijega, leda ili magle niža je od najveće dopuštene brzine na toj dionici.
-Držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. Da biste mogli na vrijeme reagirati na iznenadne situacije potrebno je povećati razmak od vozila ispred vas.
-Izbjegavajte naglo kočenje. Kočite što manjom silom kočenja i postepeno, kako bi spriječili proklizavanje kotača.
Nemojte raditi nagle pokrete (trzaje) upravljačem, jer može doći do zanošenja vozila.
-Pri pokretanju vozila na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno dodavajte gas. Ukoliko dođe do proklizavanja oduzmite gas.
-Pri vožnji na nizbrdici, ukoliko je kolnik pod snijegom ili ledom, na vrijeme ubacite u niži stupanj prijenosa, kako bi kočili motorom i što manje koristili kočnice.
-Posebno oprezno voziti preko mostova i vijadukata.
-Slušati radio ili se raspitati u HAK-u (072 777 777) o stanju na prometnicama na kojima namjeravate voziti.

 

 

Pročitajte još

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist