Zanimljivosti

VIDEO Ovako je izgledala misa za mlade u Male braće

VIDEO Ovako je izgledala misa za mlade u Male braće

Na misi za mlade, koja je prvi put na ovaj način slavljena u crkvi Male braće u Dubrovniku u četvrtak, 30. listopada, okupili su se dubrovački studenti i drugi mladi, a euharistijsko slavlje predvodio je don Marin Lučić, voditelj molitvene skupine Effata i pokretač projekta „Da se ljubav dogodi“ u Dubrovniku, koji se posljednje dvije godine odvijao u crkvi sv. Spasa i crkvi sv. Vlaha. Misu je animirao Biskupijski zbor mladih pod vodstvom Ivana Lučića koji je izvedbama pjesama novije duhovne glazbe pridonio mladenačkom ozračju u ovoj stoljetnoj crkvi koja svojom atmosferom potiče na sabranost i pobožnost.

Don Marin se prisjetio koliko je njemu u njegovim mladenačkim danima značila upravo crkva Male braće u kojoj se rodilo njegovo svećeničko zvanje, te se spomenuo i tadašnjeg omiljenog gimnazijskog vjeroučitelja pokojnog fra Damira Cvitića kojeg su mladi jako voljeli i rado dolazili na mise koje je on predslavio kao i na druženja koja je organizirao.
U propovijedi je potaknuo mlade da otvore svoja srca Bogu kako bi se u njima mogla dogoditi ljubav. Upozorio je i na zamke koje zavode, a protiv kojih se mogu boriti istinom o sebi, istinom o Bogu i istinom o ljubavi. Skrenuo im je pozornosti i na biblijsku misao da im Bog može dati puno više od onoga što očekuju i čemu se nadaju, da je Bog onaj koji ih može iznenaditi.
Posebno se zadržao na tumačenje ulomka iz šestog poglavlja Poslanice Efežanima o Božjoj bojnoj opremi koju kršćanin treba uzeti na sebe u duhovnoj borbi protiv neprijatelja, a tu opremu čine: istina, pravednost, spremnost za evanđelje, za mir, vjera, Božja riječ, molitva Duhu Svetomu.
„Budite spremni, uzmite svu opremu Božju, molite za ljubav i budite spremni da vam se ljubav dogodi,“ istaknuo je don Marin.
Mladi su prije molitve vjernika imali prigodu na papirićima napisati i svoje osobne molitve i zahvale, čemu su se oni zdušno odazvali, pa je dio njihovih molitava pročitan u molitvi vjernika.

Don Marin je predstavio mladima i mr. don Marinka Šljivića, svećenika Dubrovačke biskupije koji se ove godine vratio sa studija u Rimu, i koji će ubuduće predvoditi misna slavlja za mlade četvrtkom, a koji se tijekom studija bavio problematikom zaljubljivanja, pripreme i ulaska u brak, suživotom u obitelji i sl. Pozdravljajući mlade don Marinko je podijelio s njima svoju oduševljenost ovim njihovim okupljanjem i nadu da će ih svaki put biti sve više i više.
Andrea Džakula predstavila je kratko mladima projekte koji se ove akademske godine odvijaju u Dubrovniku za mlade, poput mjesečnih formacija na kojima se mladi okupljaju svakog utorka, biblijskih radionica i programa Effata srijedom, te ih potaknula da se pridruže Planinarskom križnom putu koji će se sljedećeg vikenda održati u Konavlima. Prijaviti se mogu putem interneta.

Mise za mlade nastavit će se održavati svakog četvrtka u 19 sati u crkvi Male braće u Dubrovniku, zahvaljujući i otvorenosti za ova događanja gvardijana samostana fra Veselka Grubišića.

Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

[FOTO] Pridvorska folklorna skupina zabalala u Gradišću i Beču

Dulist

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist