Aktualno

VIDEO/’ORLANDO’ U AKCIJI Dubrovačkim vatrogascima stiglo ‘morsko’ pojačanje

VIDEO/'ORLANDO' U AKCIJI Dubrovačkim vatrogascima stiglo 'morsko' pojačanje

Novi vatrogasni brod za brze intervencije ‘Orlando’ stigao je ovog petka popodne u gradski Porat gdje ga je na prigodnoj svečanosti blagoslovio rektor Crkve sv. Vlaha don Toma Lučić. Riječ je o brodu ukupne duljine 13,5 metara, a prvenstveno će ga se koristiti u akcijama vatrogasne postrojbe na moru i u obalnom pojasu. Brod će podići razinu sigurnosti, zdravstvene i vatrozaštite.

Omogućit će transport vatrogasaca i brzu reakciju gašenja požara na Elafitima i Lokrumu, a koristit će se i kod promptnih intervencija u slučaju onečišćenja mora te u ostalim hitnim akcijama spašavanja ugroženih ljudskih života. Bit će opremljen odgovarajućom navigacijskom i komunikacijskom opremom te opremom za gašenje. Na početku svečanosti, vatrogasne postrojbe Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika podnijele su prijavak gradonačelniku Matu Frankoviću.

Ovom prigodom gradonačelnik i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Mato Franković podsjetio je kako se vatrogastvo u Dubrovniku prvi put spominje u 12. stoljeću.

-Od tada do danas nemamo nijedan značajan brod koji je služio za vatrogastvo. Nikada nismo imali pravi vatrogasni broj, a sada, došlo je vrijeme da Vatrogasna zajednica kupi ovaj iznimno vrijedan brod koji će na moru čuvati sve one koji trebaju pomoć. Imamo izvrsnu posadu koja će moći odgovoriti i u teškim vremenskim neprilikama. U kupnji ovog broda sudjelovala je i JU Rezervat Lokrum – rekao je Franković.

Zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović  naglasio je kako je ‘današnji dan želja svih vatrogasaca.’

-Kada je došao prijedlog za formiranje i kupovinu broda bio sam jako skeptičan i nisam bio optimističan, ali zalaganjem gradonačelnika stvorili smo brod koji je za naše područje najbolji i najučinkovitiji te će nam služiti za mnoge intervencije. Svi naši otoci ovim će brodom biti približeni, a njime ćemo rješavati sve intervencije – od bolničkih prebacivanja do požara. Ovo je velika obveza, ali bit će mi zadovoljstvo da je usavršimo tako da svi budu zadovoljni našim radom – rekao je zapovjednik Krilanović.

Kuma broda Olga Štoos darivala je ‘Orlanda’ policom osiguranja u vrijednosti od 3,5 tisuće eura, a poklon je zapovjedniku Stjepku Krilanoviću uručio i Vatrogasni zapovjednik prijateljskog grada Bad Homburga Daniel Guischard.

-Kada sam prvi put čula za brod i zaključila da je on najbolje čime će vatrogasci moći pomagati, odlučila sam pridonijeti i ovaj put te sam uplatila osiguranje za godinu dana da vatrogasci mogu mirne duše raditi, ali bez vatre i ikakve štete – naglasila je Olga Štos.

Po završetku svečanosti ‘Orlando’ je prvi put isplovio na pučinu te odmah tijekom manje vatrogasne vježbe pokazao sve svoje ‘sposobnosti’. Kako je sve to izgledalo, pogledajte u našoj fotogaleriji i videima.

 

Pročitajte još

[FOTO] NA PILAMA Djelatnici Hitne pomoći educirali su o važnosti pružanja prve pomoći

Dulist

ZBOG PRAZNIKA RADA Novi broj DuLista od četvrtka na kioscima!

Dulist

ODLUKA KONAČNO PRED GRADSKIM VIJEĆNICIMA Tko će moći bez ograničenja voziti oko Grada?

Dulist