Aktualno

[VIDEO] Nova jurilica za hitne slučajeve u našem akvatoriju! Evo detalja

collage 8

Na novoj brodici hitne pomorske medicinske službe tijekom probnih vožnji nisu utvrđeni nikakvih nedostatci. Naglasio je ovog četvrtka, tijekom promotivne vožnje za dubrovačke novinare Zlatko Košta, načelnik sektora za inspekcijske poslove i tehničke standarde pri Upravi sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Kroz novinarska pitanja objasnio je i zašto ova brodica nema termovizijske kamere za plovidbu noću.

Noćna plovidba pomoću radara
-Noću se ne plovi preko termovizijske kamere niti ‘night visiona’. Plovidba noću obavlja se pomoću radara i to je sve. Ova brodica nema ‘night vision’, niti je ugrađen niti je potreban u ovoj situaciji, za ovu vrstu brodice – rekao je te istaknuo kako termovizijska kamera u tri osi košta milijun eura te da financijska sredstva osigurana za ovu brodicu ne uključuju takvu kameru.
-Ta kamera na brodici ove veličine nema nikakvog smisla. To se uglavnom ugrađuje na brodove preko 20 metara radi amplituda gibanja samog broda – objasnio je okupljenim novinarima.
O brodici je govorio i lučki kapetan Mato Kekez koji je istaknuo kako se uhodava rad brodice te se zapisuju eventualni nedostatci ili stvari koje se moraju poboljšati unutar garantnog roka od dvije godine.
-Ima uvijek sitnica za ispraviti, ali ništa što smanjuje njenu funkcionalnost – rekao je Kekez te naglasio kako se hitan prijevoz pacijenata posljednje 22 godine obavljao brodom Danče, no on nije opremljen opremom za skrb o bolesnicima, što ova brodica jest.

Brzina do 40 milja po idealnim uvjetima
Na pitanje što je našem području donijela nabava ovakvog broda istaknuo je kako je to kvaliteta zbrinjavanja pacijenata i bolesnika koji traže hitni prijevoz od strane medicinskim timova. Brodica ide brzinom od 33 do 35 milja, a može doseći 40.7 milja po idealnim uvjetima, kad nema jakog vjetra i mora.
-Može podnijeti ne idealne uvjete, ali je još nismo imali priliku testirati ovdje jer nije bilo takvog vremena. To se radilo na testiranjima tijekom probnih vožnji te imamo zapise koji su pozitivni – objasnio je dalje. Intervencija hitno prijevoza pacijenta iz Luke Šipanske po njegovoj bi procjeni mogla sveukupno trajati 45 minuta (prijevoz na otok i s otoka), no točno vrijeme ovisi o puno stvari.
Brodica nema stalnu posadu, niti je zahtijeva. Na njoj će biti dva djelatnika lučke kapetanije te medicinski tim čiji broj članova će ovisiti o procjeni Zavoda za hitnu medicinu.

Dubrovački novinari iskusili su vožnju novom brodcom pri brzini od 40 milja.

Pročitajte još

VIJEĆNICI APELIRAJU Grad bi trebao kupiti Skočibuhu na Šipanu

Nora Di Leo

KAZNILI IH ZBOG KORIŠTENJA PALETARA Grad sankcionirao Konzum

Dulist

Svjetski je dan darivatelja krvi!

Dulist