Kultura

VIDEO/LA MUSICA DI NOTTE Dirljivo putovanje kroz glazbenu karijeru maestra Đela Jusića

VIDEO/LA MUSICA DI NOTTE Dirljivo putovanje kroz glazbenu karijeru maestra Đela Jusića

Središnji događaj ‘Feste prije Feste’, svakako je bio tradicionalni gala koncert, a ove je godine prošao u znaku sjećanja na velikog maestra Đela Jusića i to upravo na dan kada bi maestro bio proslavio svoj rođendan. Dupkom puna dvorana hotela Valamar Lacroma s nestrpljenjem je čekala početak koncerta. Glazbeno događanje privuklo je staro i mlado. Svi oni došli su ove nedjelje ponovno čuti bezvremenske hitove velikog maestra Đela. Tišina se uvukla u prostoriju dok su na pozornicu polako izlazili članovi zbora Libertas i Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Gromoglasni pljesak označio je početak koncerta kada je na pozornicu došao dirigent Viktor Lenert.

Tijekom čitavog koncerta s projekcija koje su se ‘vrtjele’ na velikim platnima kongresne sale maestrovo lice sa smiješkom je promatralo brojne izvođače i još brojniju publiku. Na tim projekcijama tako su se mogle vidjeti slike pokojnog glazbenika. Neke iz mladosti, neke novije, neke na nastupima, a neke jednostavno u društvu dugogodišnjih prijatelja.

Operna diva Dubravka Šeparović Mušović otvorila je glazbenu večer. Nakon nje uslijedili su dugogodišnji prijatelji i suradnici klapa Maestral. Klapa je tako zapjevala neke od najpoznatijih ljubavnih serenada maestra Jusića. Uslijedila je Klapa Ragusa pjevajući ‘Dubrovačka zvona’, i ‘In vino veritas’. Baš ove pjesme kao da su ‘probudile’ publiku. Mnogi od njih počeli su polako cupkati nogama, a neki nisu mogli odoljeti odveć poznatim stihovima pa su u glas s klapama i zapjevali.

Zanimljivo je kako je ovaj koncert, unatoč brojnoj publici, protekao bez mobitela. Nije bilo mjesta društvenim mrežama. Tek poneka ruka bila je u zraku kako bi ovjekovječila događaj, ali bi se brzo i povukla. Posebno draga pjesma ‘In vino veritas’ bila je Đelovom prijatelju Lučiju Capursu koji je spretno uspio sakriti suzu koja se pojavila u rubu njegova oka. No, nije on jedini bio. U publici su mahom bili prijatelji maestra Jusića koji su ovaj koncert doživjeli vrlo emotivno. Da ne bude zabune, ne u sjeti, već u svojevrsnom slavlju svega onog što je on postigao i u sjećanju na sve živote koje je promijenio.

Klapski dio zatvorila je klapa Kaše, nakon čega je operna diva Dubravka Šeparović Mušović otpjevala pjesmo ‘O sveti Vlaho’ u glas s publikom. Uslijedio je, vjerujemo, publici najdraži dio večeri, a to je onaj u kojem su brojni Đelovi suradnici, prijatelji i članovi obitelji zapjevali njegove pjesme koje spadaju u kategoriju zabavne glazbe. Posebno emotivan bio je nastup Paule Jusić i Sebastijana Vukosavića, na kojeg nitko nije ostao imun.

Posljednja dva bloka koncerta potaknula je cijelu publiku da se pridruži u pjesmi. Prvi onaj koji je obilježio mnoge živote bio je posvećen Malom Raspjevanom Dubrovniku. ‘Lula starog kapetana’, ‘Gusar s Porporele’, ‘Dobila sam lutkicu na dar’ u glas su pjevali izvođači i publika. Za kraj svi su se izvođači okupili na pozornici i zapjevali one baš najpoznatije Đelove hitove poput ‘La musica di notte’ i ‘Pusti da ti leut svira’. Koncert naziva ‘La musica di note’ u čast pokojnog maestra Đela Jusića nikako nije protekao u sjeti. Protekao je u smijehu i dobroj volji, u proslavi života i karijere jednog velikog glazbenika, a svatko tko se ove nedjelje našao u hotelu Valamar Lacroma uživao je u autentičnoj dubrovačkoj glazbi te nipošto nije otišao ravnodušan.

Kako je proteklo ovo dirljivo glazbeno putovanje kroz karijeru maestra Đela, pogledajte u foto i video galeriji našeg Zvone.

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist