Politika

[VIDEO] Kristić u điru Elafitima: Veliki dio problema otočana moguće je riješiti bez puno novca

[VIDEO] Kristić u điru Elafitima: Veliki dio problema otočana moguće je riješiti bez puno novca

Mostov kandidat za gradonačelnika Maro Kristić proteklog je vikenda s kandidatom za župana Božom Petrovom i kandidatom za zamjenika mu Tončijem Skvrcom posjetio elafitske otoke Lopud i Šipan, dok su posjet Koločepu morali odgoditi za sljedeći tjedan zbog loših vremenskih uvjeta.
-U ugodnom razgovoru sa žiteljima ova dva prelijepa otoka slušali smo o svakodnevnim problemima s kojima se oni susreću. Osim što smo slušali mogli smo se i uvjeriti kolika je količina nebrige vladajućih za Elafite i njihovo stanovništvo. Otoci nemaju organizirano komunalno redarstvo, a nered koji smo tamo zatekli je zaista nešto što se rijetko gdje može vidjeti. Osim što kanalizacija izvire na samoj plaži, otočani nemaju na raspolaganju siguran brod koji ih svakodnevno povezuje s kopnom, jer se voze Postirom koja će uskoro navršiti 60 godina od svoje izgradnje. Požarni putevi koji su nekada bili turistička atrakcija su slabo prohodni, a nered na javnim površinama na kojima se nalaze prastari i neprimjereni montažnim objekti je teško zamisliv – piše Kristić u priopćenju za javnost.
Nadalje nastavlja, kako je na Lopudu, koji je iza Dubrovnika i Cavtata turistički najposjećenije mjesto u Županiji, ambulanta u katastrofalnom stanju, a ne postoji niti uređeno mjesto za prodaju brodskih karata.
-Otočka djeca bi trebala imati na raspolaganju primjerenu sportsku infrastrukturu i mogućnost bavljenja sportom uz stručni nadzor i na samim otocima. Elafiti primjerice nemaju helidrom za hitne interventne slučajeve što je svakako veliki problem za čije rješenje je potrebna samo volja, a jedan od problema koji bi se odmah trebao riješiti je svakako cijena parkinga u lučkom području Luke Dubrovnik kojim zajednički upravljaju Luka Dubrovnik i Lučka uprava. Naime, mjesečna parking karta za otočane koji su kao i brojni stanovnici Grada Dubrovnika ostali bez prihoda iznosi 312, 50 kuna, što je zaista velik i  neprimjeren iznos pa očekujemo od nadležnih koji do sada nisu imali razumijevanja da svedu tu cijenu na razinu od 60 kuna koliko mjesečno plaćaju naši sugrađani za parkiranje na gradskom području. Veliki dio navedenih problema moguće je riješiti bez puno novca i uz malo dobre volje, a uskoro se otvara nova financijska perspektiva koja nudi veliku mogućnost korištenja sredstava europskih fondova namijenjenih razvoju otoka koju treba spremno dočekati – ističe Kristić.
Uz priopćenje poslao je i video na kojem se, kako kaže, može vidjeti samo djelić ljepote i potencijala Elafita, ali i nereda koji tamo vlada.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist