Zanimljivosti

[VIDEO] Invazivna riba lav uočena u Parku prirode Lastovsko otočje!

riba lav lastovo

U Parku prirode Lastovsko otočje prvi put je uočena invazivna riba lav (lat. Pterois miles). Čuvarica prirode Ivana Lagetar i instruktor ronjenja Goran Butajla tijekom zarona otkrili su i uklonili mladi primjerak te vrste na dubini od 15 metara.

Ova vijest je izazvala zabrinutost s obzirom na poznatu štetnost koju ova vrsta može prouzročiti. Riba lav, poznata po otrovnim bodljama, već je izazvala ozbiljne probleme u drugim dijelovima svijeta.

Riba lav, ili kako je negdje zovu riba paun, đavolja riba, vatrenjača, lako je prepoznatljiva po svojim dugim, šarenim perajama i karakterističnim prugama koje podsjećaju na lavlje grive. Odrasle jedinke mogu narasti do 35 centimetara u duljinu, svoje otrovne bodlje koriste kao obrambeni mehanizam protiv predatora.

Ono što čini ovu ribu posebno opasnom u invazivnim uvjetima je njen apetit i reproduktivna sposobnost. Riba lav je izuzetno prilagodljiva i može preživjeti u različitim uvjetima, dok njen predatorski način života ozbiljno ugrožava lokalne riblje populacije. Osim toga, brzo se razmnožava, što dodatno otežava kontrolu njenog širenja.

Iako potječe iz Indo-Pacifičke regije, kroz Sueski kanal ova vrsta dospjela je u Mediteran i počela se širiti i u Jadransko more.

Dolazak ove vrste u Jadran, uključujući i Park prirode Lastovsko otočje, povezuje se s globalnim zatopljenjem i promjenama u morskim strujama. Povećanje temperature mora omogućava ovoj tropskoj vrsti da preživi i razmnožava se u novim područjima, a toplija mora postaju pogodno stanište za vrste koje inače ne bi preživjele u tim uvjetima.

Ova riba nema prirodnih predatora u Jadranu, što znači da se može nekontrolirano razmnožavati i prekomjerno loviti lokalne riblje vrste. To može dovesti do smanjenja biološke raznolikosti i destabilizacije ekosustava.

Prisustvo ribe lav u Lastovskom otočju može imati ozbiljne ekološke posljedice te predstavlja značajan izazov. Potrebno je hitno poduzeti mjere za praćenje i kontrolu širenja ove vrste kako bi se zaštitili lokalni ekosustavi i spriječile dugoročne štete.

U slučaju da primijetite ovu ili drugu invazivnu vrstu u našem akvatoriju, molimo da nam prijavite na info@pp-lastovo.hr. Ukoliko ste u mogućnosti, ako je vidite uklonite je iz mora uz mjere opreza zbog otrovnih bodlja. A oni koji vole kušati nova jela, mogu od nje pripremiti ukusan obrok.

AUTOR VIDEA: Ivana Lagetar

 

Pročitajte još

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist

Novi zanimljivi tjedan u CDMO-u!

Dulist