AktualnoUrednički izbor

[VIDEO/FOTO] ŽIVIO SVETI VLAHO! Otvorena je 1051. Festa

kandelora otvaranje 1051 feste 32

Pred brojnim dubrovačkim pukom puštanjem golubica i podizanjem barjaka sv. Vlaha svečano je otvorena 1051. Festa svetog Vlaha!

Svečanosti je prethodio mimohod Gradske glazbe koja je prodefilirala Stradunom, a potom su i barjaktari pozdravili Parčev hram.

Na početku svečanosti dubrovački biskup mons. Roko Glasnović pročitao je Laus, a potom je pozdravio puk dubrovački i brojne uzvanike.
-Cijela ljudska povijest obilježena je mnogim događajima pa tako i naše osobne povijesti. Isprepliću se lijepi i radosni trenutci s onima težima i žalosnima. To tkanje života pomaže nam vidjeti da sami ne možemo koračati i potrebni smo Boga koji nam daje snagu na životnom putovanju. No potrebni smo i jedni drugima i u tome je ljepota življenja – rekao je mons. Roko te istaknuo kako je život neprocjenjiv dar te da smo svjedoci da se borba za život vodi na mnogo različitih strana.
-Često zaboravljamo da se istinski život ostvaruje u ljubavi jer Bog je ljubav, naš život, put i istina. Oslonjeni na Gospodina i hranjeni njegovim mirom i sami ćemo postati mirotvorci us vojoj sredini jer Bog nije bog nesklada nego mira – rekao je između ostalog dubrovački biskup te naglasio kako molitva hrani našu vjeru, nadu i ljubav. Podsjetio je i kako je godina pred nama bogata. Spominjemo se 1000 godina od osnutka Benediktinskog samostana na Lokrumu, kao i 450. obljetnice tiskanja knjige o vještini trgovanja Benedikta Kotruljevića, koji je u njoj opisivao i nužne karakteristike čestitog trgovca pa govori o njegovoj vjeri i pobožnosti. Sjećamo se i 20. obljetnice od dolaska Svetog Oca Ivana Pavla II koji je rekao kako je Dubrovnik odsad i njegov grad. Spomenuo se biskup u svom govoru i Pelješkog mosta, koji ima svoja dva anđela, od kojih je jedan upravo sv. Vlaho. Kako Isus spaja nebo i zemlju, tako sv. Vlaho, rekao je biskup, spaja nas i Grad.
-Gradimo mostove jedni prema drugima, gradimo ih prema svima, osobito prema osobama u potrebi – rekao je.
Svoj govor biskup je završio stihovima Himne sv. Vlaha i usklikom: Živio sv. Vlaho!
Rektor crkve sv. Vlaha mons. Ivica Pervan pročitao je potom čestitke i pozdrave za Festu naših pomoraca, ali i svih onih koje je naš najvažniji blagdan zatekao izvan grada. Prineseni su darovi na blagoslov, poletjele su i golubice, a na kraju ceremonije festanjuli Vlaho Milićević i Mato Konsuo podigli su i barjak na standal pored crkve uz Himnu sv. Vlaha.

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist