AktualnoUrednički izbor

[VIDEO/FOTO] ŽIVIO SVETI VLAHO! Otvorena je 1051. Festa

[VIDEO/FOTO] ŽIVIO SVETI VLAHO! Otvorena je 1051. Festa

Pred brojnim dubrovačkim pukom puštanjem golubica i podizanjem barjaka sv. Vlaha svečano je otvorena 1051. Festa svetog Vlaha!

Svečanosti je prethodio mimohod Gradske glazbe koja je prodefilirala Stradunom, a potom su i barjaktari pozdravili Parčev hram.

Na početku svečanosti dubrovački biskup mons. Roko Glasnović pročitao je Laus, a potom je pozdravio puk dubrovački i brojne uzvanike.
-Cijela ljudska povijest obilježena je mnogim događajima pa tako i naše osobne povijesti. Isprepliću se lijepi i radosni trenutci s onima težima i žalosnima. To tkanje života pomaže nam vidjeti da sami ne možemo koračati i potrebni smo Boga koji nam daje snagu na životnom putovanju. No potrebni smo i jedni drugima i u tome je ljepota življenja – rekao je mons. Roko te istaknuo kako je život neprocjenjiv dar te da smo svjedoci da se borba za život vodi na mnogo različitih strana.
-Često zaboravljamo da se istinski život ostvaruje u ljubavi jer Bog je ljubav, naš život, put i istina. Oslonjeni na Gospodina i hranjeni njegovim mirom i sami ćemo postati mirotvorci us vojoj sredini jer Bog nije bog nesklada nego mira – rekao je između ostalog dubrovački biskup te naglasio kako molitva hrani našu vjeru, nadu i ljubav. Podsjetio je i kako je godina pred nama bogata. Spominjemo se 1000 godina od osnutka Benediktinskog samostana na Lokrumu, kao i 450. obljetnice tiskanja knjige o vještini trgovanja Benedikta Kotruljevića, koji je u njoj opisivao i nužne karakteristike čestitog trgovca pa govori o njegovoj vjeri i pobožnosti. Sjećamo se i 20. obljetnice od dolaska Svetog Oca Ivana Pavla II koji je rekao kako je Dubrovnik odsad i njegov grad. Spomenuo se biskup u svom govoru i Pelješkog mosta, koji ima svoja dva anđela, od kojih je jedan upravo sv. Vlaho. Kako Isus spaja nebo i zemlju, tako sv. Vlaho, rekao je biskup, spaja nas i Grad.
-Gradimo mostove jedni prema drugima, gradimo ih prema svima, osobito prema osobama u potrebi – rekao je.
Svoj govor biskup je završio stihovima Himne sv. Vlaha i usklikom: Živio sv. Vlaho!
Rektor crkve sv. Vlaha mons. Ivica Pervan pročitao je potom čestitke i pozdrave za Festu naših pomoraca, ali i svih onih koje je naš najvažniji blagdan zatekao izvan grada. Prineseni su darovi na blagoslov, poletjele su i golubice, a na kraju ceremonije festanjuli Vlaho Milićević i Mato Konsuo podigli su i barjak na standal pored crkve uz Himnu sv. Vlaha.

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist