Aktualno

VIDEO/ FOTO Turistička i ugostiteljska škola centar je izvrsnosti od samih početaka

VIDEO/ FOTO Turistička i ugostiteljska škola centar je izvrsnosti od samih početaka

‘Ne može se znati, a ne učiti’ – ovim riječima voditelj Ivica Puljić najavio je veliku obljetnicu dubrovačke Turističke i ugostiteljske škole, centra izvrsnosti od svojih samih početaka.

Velikih sedamdeset godina je iza dubrovačke najpopularnije srednje strukovne škole, Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik. Velike godine zaslužuju i velike proslave, a večerašnja svečana akademija, održana u hotelu Valamar Lacroma, bila je središnji dio raznih događaja kojima se obilježava rođendan. Događaj su uveličali Folklorni ansambl Linđo s kojma smo otputovali u Valpovo ali i vratili se doma, na linđa, još jedni slavljenici – Klapa Kaše – koji ove godine slave deseti rođendan, proslavljeni dubrovački tenor MarkoS te sjajni glumac Edi Jertec izvevši prigodan škerac iz Pometove trpeze.

Pozdravivši sve djelatnike škole, umirovljene, bivše i sadašnje učenike i sve one ‘koji su svoje znanje i ljubav utkali u ovu školu’, ravnatelj Ante Perušina kazao je kako je unutar ovih sedamdeset godina bilo ‘bezbroj malih ali i velikih stvari koje su promicale ovu školu’.

-Medalje, nagrade, pohvale i zahvale krase naše školske hodnike i učionice i govore o uspjesima naših učenika. Trudimo se ulagati u znanje, želimo organizirati sustav obrazovanja, uskladiti ga sa svjetskim turističkim i ugostiteljskim trendovima li i koristiti već postignuto – dodao je Perušina, naglasivši kako su upravo iz TUŠ-a potekli brojni vrhunski kadrovi – kuhari, konobari, slastičari, recepcioneri, uspješni menadžeri, hotelijeri, ugostitelji, autori mnogih stručnih knjiga i priručnika, političari…

U ime Zajednice turističko-ugostiteljskih škola okupljene je pozdravio Ivo Bilić, kazavši kako je ovo skalin više na punu prema još puno ovakvih obljetnica.

-Što reći osim nalazimo se u biseru, Dubrovniku, gradu kulture, nasljeđa a jedno od tih nasljeđa je i Turističko ugostiteljska škola Dubrovnik koja se može podičiti svojom tradicijom kazao je te dodao i to kako se u ovom trenutku radi na novom nacionalnom kurikulumu za strukovno obrazovanje te nizu boljih i kvalitetnijih edukacija.

Dubrovnik = turizam = Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik

Gradonačelnik Mato Franković spomenuo je dvije veliko obljetnice – 700 godina ljekarništva Male braće, potom 90 godina zgrade Gimnazije Dubrovnik na Pločama, a sad i ove velike obljetnice jedne od najvažnijih strukovnih škola.
-Kad vučemo paralelu grada Dubrovnika, onda imam znak jednakosti – Dubrovnik = turizam = Turističko ugostiteljska škola. Kakav bi to bio dubrovački turizam da prije sedamdeset godina nije osnovana ova škola? Bi li on bio na razini na kakvoj je danas? Sjetimo se svih onih uspješnih konobara, kuhara, direktora hotela, recepcionera, voditelja i radnika agencija, vodiča… Sve su to u većini slučajeva TUŠ Dubrovnik. Je li išta jače od toga jedna institucija mogla dati svome gradu? Po meni, nije . I zato se zahvaljujem na svemu onome što ste napravili za naš grad, za naš turizam. Danas je Dubrovnik šampion turizma, ali također na svojevrsnoj prekretnici na koju se mora odlučiti. Što želimo? I dalje biti grad turizma izvrsnosti ili grad turizma masovnosti, Ne može biti istovremeno i jedno i drugo. Stoga, naravno da ćemo očekivati i pomoć od vas, vaše stručne savjete kako u budućnosti promišljati dubrovački turizam, ne kratkoročno, nego dugoročno – kazao je Franković, kazavši kako su se Grad i Županija usuglasili i dali punu podršku projektu nove škole, centra izvrsnosti, na Babinom kuku.

Ne samo rad, već i ljubav i dostojanstvo

O izvrsnosti škole govorila je i v.d. pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost i šport Dubrovačko neretvanske županije, Ana Čeović.

-Dubrovačko-neretvanska županija skrbi o četrdeset osnovnih i srednjih škola i tri učenička doma. Među njima je naravno i turistička i ugostiteljska škola ali ne samo kako bi iznašla sredstva za njihove redovne materijalne troškove i ulaže u održavanje i dogradnju škole već sudjeluje i u organizaciji i provedbi natjecanja. Baš na tim natjecanjima ne prođe niti jedna godina a da se neki od učenica i učenika ove škole ne vrati s jednim od prva tri mjesta, od regionalnih do državnih natjecanja. Tu njihovu kvalitetu i znanje nismo prepoznali samo mi i njihovi stručni djelatnici nego i hotelske kuće – kazala je Čeović kazavši kako ‘joj je srce puno kad čuje da još ima onih koji prepoznaju kvalitetu i rad učenika i njihovih djelatnika’.

-Da ne bude da je samo riječ o strukovnim natjecanjima, učenici izvrsne uspjehe polučuju i u jezicima, te drugim disciplinama. Isto tako, učenici koji su završili ovu školu uspješno se upisuju na bilo koje sveučilište. Sve to dokazuje koliko se u rad ulaže u ovoj školi. Ali ono što me je ovdje večeras posebno dirnulo, su stare fotografije, od početaka škole. Nije samo rad u pitanju, već i ljubav i dostojanstvo koji ovu školu drže već sedamdeset godina. I zbog svega ovoga ova škola zaslužuje biti centar izvrsnosti, jer ona i svi – jeste izvrsni – dodala je Čeović.

-Ova škola od svojih samih početaka pokazuje što je to strukovno obrazovanje odnosno na koji način povezati strukovno obrazovanje i gospodarstvo, u ovom slučaju turizam i hotelske kuće. Centar izvrsnosti? Vi ste od početka pokazali kako to treba raditi – istaknuo je pak , dodavši kako treba povećati pristup učenika strukovnom obrazovanju, pokazati da iz strukovnog obrazovanja izlaze gotovi učenici, djelatnici. Netko treba proizvoditi i stvarati dohodak – kazao je pak Ivo Tunjić iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Već sutra, 1. prosinca u 9.30 sati održat će se ‘Okrugli stol: Edukacija kadrova u turizmu i ugostiteljstvu pred izazovima 21. stoljeća’, a u nastavku pročitajte o bogatoj povijesti škole:

Odmah nakon 2. svjetskog rata, 1947. godine u Dubrovniku je otvorena Niža ugostiteljska škola koja je, pored one u Opatiji, bila jedina takve vrste u Hrvatskoj. U dvije godine svoga postojanja djelovala je u sklopu različitih hotela. Umjesto nje, 1949. osnovana je Ugostiteljska škola s praktičnom obukom u trajanju od 3 godine. Školi je dodijeljena Villa Mimoza, što je bilo prvi put da je škola dobila zgradu za vlastite potrebe. Svi nastavnici u školi radili su honorarno. Nakon završetka ove trogodišnje škole učenici su dobivali zvanje kvalificiranog kuhara, konobara i slastičara.

Kada je 1951. za održavanje praktične nastave učenika Škola dobila u trajno vlasništvo i Hotel Dubravku, postala je prvom hrvatskom ugostiteljskom školom s praktičnom obukom. U niti jednoj grani gospodarstva onog vremena nije postignut takav uspjeh u rezultatima i organizaciji stručnog školstva kao u dubrovačkoj Ugostiteljskoj školi. Broj učenika stalno je rastao što se najbolje vidi u činjenici da u prvih 10 godina rada Škole istu je završilo ukupno 150 učenika, dok je samo školske godine 1966/67. školu završilo 275 učenika.

60-tih godina počinje ubrzana izgradnja hotelskih kapaciteta, no potražnja s inozemnog tržišta još uvijek je bila daleko veća od ondašnjih smještajnih mogućnosti. Takvo ukupno stanje odrazilo se i na rad ugostiteljskih škola. Značajno se povećao broj učenika, a godine 1960. Ugostiteljska škola Dubrovnik otvara i treći smjer u svom obrazovanju pa se pored kuhara, konobara i slastičara u ovoj školi počinju obrazovati portiri i hotelske domaćice. 1961. godine izgrađena je današnja školska zgrada na Pločama čijim hodnicima i danas prolaze učenici, ne samo s dubrovačkog područja već i cijele Dalmacije i Hrvatske.

Pročitajte još

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist

[FOTO] OBILAZAK CESTE ZA BOSANKU Franković najavio: Uskoro sastanak s konzervatorima oko lijevog skretača!

Dulist

NA TRAGU GRADONAČELNIKOVIH OPTUŽBI Milijunski penali Zračnoj luci! Je li bilo i pljačke?