Aktualno

ISTRAŽILI SMO Ima li u Dubrovniku ‘demoliranih’ apartmana?

ISTRAŽILI SMO Ima li u Dubrovniku 'demoliranih' apartmana?

Nedavno su u nacionalnim medijima, valjda s krajem sezone, ‘osvanula’ iskustva turista koji su posjetili Lijepu našu i uživali u našoj obali. No ne i u ponudi smještaja. Redom su tu bila loša iskustva, da su iznajmljivači ‘ovaki i onaki’, da su apartmani loši, da je ponuda užasna, ovo, ono…

No, ono što je nama zaokupilo pažnju su komentari iznajmljivača samih. Znamo svi – apartmana zaista ima ovakvih i onakvih, no ni turisti nisu baš ‘cvijeće’. Dapače. Šokantni komentari poput ‘pušili su joint u dnevnom boravku i zapalili apartman’ ili pak na neki drugi način demolirali krevet, banju, tehniku… Su nas motivirali za nazvati iznajmljivače u Lapadu, na Konalu, Stradunu, Gorici… I čuti što oni imaju za reći, pogotovo ako se uzme u obzir kako je Dubrovnik ove godine prvi put u povijest zabilježio više od četiri milijuna noćenja, kako su nedavno javili iz Turističke zajednice Grada Dubrovnika. Zanimalo nas je kakva su bila iskustva naših iznajmljivača s ‘nestašnim’ turistima. Evo što su nam sve rekli…

– Nakon sezone je apartman u redu, ali zato što mi saniramo štetu odmah. Znači, kupimo novi toster ili madrac ili što već treba. Ali nakon sezone treba kupovati svu novu posteljinu jer oni recimo peru noge s frotirnim dekama ili plahtama. Kultura im je nula! Nije jeftino svake godine kupovati svu posteljinu ispočetka – kazala nam je vlasnica apartmana na Gorici.

– Prije par godina nam se dogodilo da smo naišli na puknuti krevet, odnosno – puknute podnice. Gosti nam to nisu rekli nego su pokušali nekako namjestiti, zakamuflirati kako se ne bi moglo primijetiti, a mi smo kasnije to otkrili i na kraju sami sanirali – kazala je pak vlasnica apartmana na Gornjem Konalu i dodala kako bude i porazbijanih čaša što brojni sakriju, a neki se lijepo ispričaju.

– Jedni su nam slomili ogledalo, ali su došli, rekli, ispričali se te ponudili novac. A ovi što lome čaše, boce, beštek i tako te sitnice… Oni samo pođu ća, bez riječi. Ali sve u svemu, zadovoljni smo gostima – ispričali su nam svoja iskustva s gostima vlasnici apartmana na Pločama.

‘Odmah je kupila novu kikaru’
– Imali smo situaciju ovo gdje je jedna gošća slomila kikaru te je odmah pohitala u butigu i kupila nam sličnu takvu – kazala je nam je ista gospođa s Gornjeg Konala i iskreno nam je rekla kako je bilo slučajeva, no ništa drastično, a pogotovo ne nešto što bi ju ‘bacilo u minus’.

– Događa se da turisti nešto slome, da, no u totalu – to vam je zakon velikih brojeva. Sezona je bila dobra, posjetitelja puno gledajući na dnevnoj bazi, pa ne mogu govoriti o nekim drastičnim situacijama – dodala nam je za kraj. Drugi iznajmljivač koji nudi smještaj u Gradu kaže kako nije bilo ‘ništa dalje od polomljene čaše’.

– Imao sam sreću što su u mom smještaju bili uglavnom pristojni i mirni posjetitelji – dodao je kroz smijeh. Posljednji iznajmljivač kojeg smo zvali bio je ugodni gospodin iz Lapada, koji nam je kazao gotovo identičnu stvar.

– U globalu, gosti su jako dobri. Najveća nezgoda koja se dogodila bila je tu i tamo slomljena čaša i to mi gosti uglavnom kažu, pa im, naravno to ne naplati. Svakome se može dogoditi. Imao sam sreće s normalnim, što se reče ‘super’ gostima, pogotovo u srcu sezone. Iskreno, Dubrovnik i zaslužuje bolje goste, one koji su spremni više platiti jer naš grad i jest odlična destinacija. Što bolje ponudite gostu, bolje ćete goste i dobiti. Treba ulagati i onda će vam doći dobri i pristojni gosti – zaključio je, a mi možemo samo dodati kako, unatoč velikom protoku gostiju, se čini kako oni ipak ne ‘demoliraju’ smještajne jedinice naših sugrađana. Naravno, u moru ponude, nismo anketirali sve iznajmljivače, no ovi primjeri nam pokazuju kako Dubrovnik ipak nije grad ‘party turista’ – bar što se tiče poštivanja tuđe imovine.

Pročitajte još

Gradonačelnik Franković čestitao pravoslavni Uskrs

Dulist

Vatrogasci, sretan vam dan vašeg zaštitnika!

Dulist

Tko sve ima pravo na besplatni smještaj uz bolesno dijete?

Dulist