Aktualno

VICKO DRAGOJEVIĆ O KRITIKAMA Neka dubrovački naglasak ostane kao začin

VICKO DRAGOJEVIĆ O KRITIKAMA Neka dubrovački naglasak ostane kao začin

Reporter i član HRT-ovog dopisništva iz Dubrovnika Vicko Dragojević novi je voditelj emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska’, no dio gledatelja zasuo ga je kritikama zbog dubrovačkog naglaska. U obranu su mu brojnim komentarima stali i njegovi sugrađani, a prve dojmove Vicko je podijelio i sa Slobodnom Dalmacijom.
-Smatram da svaki rad zaslužuje ocjenu i kritiku. Odradio sam prve dvije smjene kao voditelj Dobrog jutra, i polako slažem dojmove i pravila; kuda gledati, što najaviti… – rekao je Vicko.
– Osobno smatram da program HTV-a trpi jedino ispravni književni hrvatski jezik, te da spikeri i voditelji trebaju biti oni od kojih se može učiti. Nema mjesta lokalizmima (poput “dubrovačke deklinacije” – KrešA umjesto KrešE) ali, u mom slučaju, radilo se o lapsusu. Bilo bi, naravno, bolje da lapsusa nema, ali to je, čini se, nešto što ipak moram proći. Važno je naglasiti da radim s našom fonetičarkom Anom, koja strpljivo ukazuje na greške, ispravlja me… A dubrovački naglasak? Neka nam on ostane kao začin, kao mala oznaka da ipak stižem s juga. Naravno, uz striktno poštovanje standardnog jezika. Imamo sreću da smo mala država s puno regija, naglasaka, tradicija i kulture. A to i jest pravo bogatstvo – rekao je Vicko.

Foto: Facebook/Dobro jutro, Hrvatska

Pročitajte još

‘RIM TIM TAGI DIM’ Baby Lasagna u finalu Eurosonga!

Dulist

Roko Tolić jedan od kandidata za direktora aerodroma Crne Gore

Dulist

SVEČANI PROGRAM Hrvatski liječnički zbor obilježava 150 godina

Dulist