Zanimljivosti

„VELIKO SRCE MALOM SRCU“ Što znate o dječjim srčanim greškama?

shutt srce

Udruga “Veliko srce malom srcu” u subotu 7. veljače 2015. godine od 11 do 13 sati ispred Crkve svetog Vlaha obilježava ovogodišnju Humanitarnu manifestaciju “Festival srca 2015.”.

Manifestacijom se u razdoblju od 7. do 14. veljače širom Hrvatske obilježava Svjetski tjedan dječjih srčanih grešaka.

U Dubrovniku će se održati uz bogat glazbeni program i goste Udruge. Nastupit će Gimnastički klub Dubrovnik, Plesni studio Labirius, učenica OŠ Mokošica Lara Čustović, Buco iz dueta „Buco i Srđan (inače djed male srčane ratnice), a tom prigodom Udruga će predstaviti i projekt vezan za 2015. godinu – “Minute u životu čine razliku” – AVD za svaku školu.

– Svakome se može dogoditi da se zatekne kraj osobe kojoj treba pomoći korištenjem AVD-a, na ulici, radnom mjestu, u sportu ili obitelji. Ako ste prisutni kada se netko pored Vas sruši, izgubi svijest, prestane disati, i vi možete pomoći. Uključite aparat i slijedite upute AED-a – ističu iz Udruge, čiji su članovi prepoznali ovu akciju kao vrlo bitnu za cijelo građanstvo Hrvatske.

– Nakon uspješno položenog tečaja kardio-pulmonalne reanimacije (KPR) za laike koji sada mogu primijeniti svoje znanje te pomoći u situacijama koje nažalost nisu rijetke pokrenuta je akcija za nabavkom AVD aparata za većinu škola u Hrvatskoj. U zadnje vrijeme svi smo svjedoci nemilih događaja iznenadnih smrti na terenima i sportskim dvoranama – kaže se u pozivu na manifestaciju.

Cilj ovog projekta jest informirati javnost o prirođenim srčanim greškama i važnosti pravovremene dijagnostike i liječenja, dukacija korisnika o mjerama osnovnog održavanja života uz primjenu automatskog vanjskog defibrilatora te također nabavka AVD uređaja za školsko-sportske ustanove u Hrvatskoj, osobito one koje imaju sportske dvorane gdje se održavaju natjecanja.

Pročitajte još

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1947. Rođena književnica Tereza Buconić Gović

Dulist

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist