DuList IN

VELIKO PRIZNANJE PETRI BRAJKOVIĆ ‘Jednostavnost i okus recept su za uspjeh’

VELIKO PRIZNANJE PETRI BRAJKOVIĆ 'Jednostavnost i okus recept su za uspjeh'

Dvadesetosmogodišnja Petra Brajković rodom iz Ponikava na Pelješcu nedavno se iz Amsterdama vratila s velikom nagradom.

Naime, u finalu kulinarskog natjecanja ‘Hilton Continental Europe – Cooking Competition 2017’, u kojem je sudjelovalo osam kuhara iz raznih zemalja, njeno je jelo osvojilo prvo mjesto. Nagrada koju je osvojila je kuhanje u Michelinovom restoranu što smatra izrazitom čašću te zbog čega je osobito presretna. Njena ljubav prema kulinarstvu pojavila se u mlađim danima, što je utjecalo na njen nastavak školovanja. Tako je završila srednju školu za kuhara u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik te je prošle godine uspješno završila tečaj za majstora kuhara. Praksu je započela tijekom prvog razreda srednje škole u Hotelu Hilton Imperial gdje ju od samog početka prati šefica kuhinje Julija Bašić. Već tada su prepoznali njezin potencijal, a danas obavlja dužnost šefa smjene.

— Kad sam proglašena pobjednicom natjecanja, nisam mogla vjerovati. Moje kolege su gledali prijenos uživo i smijali su se jer nisam odmah shvatila kako sam pobijedila. Istu reakciju sam imala i na polufinalu koje se održalo u Ateni. Na natjecanje sam pošla totalno opuštena. Ta neopterećenost pobjedom bila je na kraju recept za uspjeh. Sve sam nekako radila kroz smijeh – rekla je Brajković koja nam je otkrila kako je svaki slobodan trenutak iskoristila za ‘selfieje’ s natjecateljima.

— Prvo je organizirano prednatjecanje u kuhinji između šefova smjena u Hiltonu. Šefica kuhinje je izabrala mene te smo zajedno išle na polufinale u Atenu, a finale se održalo u Amsterdamu gdje me pratila zamjenica šefice kuhinje, Cvijeta Knego. Pobijedila je jednostavnost i okus, na čemu se u našoj kuhinji i baziramo. Kako znamo, sve je postalo tvornički i instant – istaknula je i dodala što je na samom početku svoje karijere voljela kuhati.

— Čim sam se trebala odlučiti što ću upisati, odmah sam znala što će to biti. Na moju je odluku najviše utjecala moja obitelj. Počela sam sa slasticama, posebno s domaćom tortom koju sam radila i na majstorskom ispitu što ih je i oduševilo. A što se tiče jela, to su mušule na buzaru i riba. U ribi sam od početka, recimo to tako, a kad sam natjecanju u crnoj kutiji dobila škampe bila sam izrazito presretna – rekla je Brajković.

Ne može bez maslinovog ulja i česna
Ova mlada i talentirana kuharica naglasila je kako postoji velika razlika između njenog profesionalnog kuhanja te kada kuha svojoj obitelji, ali i prijateljima.

— Doma uglavnom kuha moja mama i svekrva. Imam malo vremena, ali kad ga imam skuham nešto kvalitetno. A kad mi dođu prijatelji, volim eksperimentirati pa tako radim ‘spring rolls’, malo modernija jela. No, kolači su im najdraži i obavezno ih moram raditi. Preko zime volim smišljati nova jela gdje primjerice ubacujem neke sastojke koji nisu toliko poznati u našem domaćem kulinarstvu. A najdraže jelo? Definitivno riba s gradela uz neizostavnu blitvu i krumpir, ali i domaća pasta što sam i naučila raditi u restoranu. Začini bez kojih ne mogu zamisliti dan u kuhinji su maslinovo ulje, česan, petrusin, sol, papar… Luk za kakav dobar toč. Iz ničeg napraviti – nešto – kazala je te dodala koja joj je inozemna kuhinja draga pored naše.

— Najviše mi je bliska talijanska kuhinja koja je vrlo slična našoj. Od ostalih kuhinja, kao što je primjerice japanska, ljuta meksička, sve cijenim, ali nije moj stil. Srce vuče prema domaćem – rekla je Brajković i naglasila kako do ovog ne bi došla niti uspjela da ju nije pratila glavna šefica Julija koja ju uzela kao svoje dijete od samog početka te je cijeli put prešla uz nju.

— Nisam tip šefa koji će stvarati stres. Na ovom smo je natjecanju pratile moja zamjenica i ja, te smo joj htjele biti najveća podrška. Opuštenost i veselje vlada kad god je ona u smjeni. Sad kad je bila na natjecanju, stvarno nam je nedostajala u kuhinji. Cijelo vrijeme vlada pozitivna energija, uz pjesmu i smijeh. Timski je tip i izrazito organizirana. Kad ona radi, mirne sam glave! Ne bi ni bila tu da nije zaslužila – rekla je šefica kuhinje Julija Bašić, a zajedno su se složile po pitanju kvaliteta koje profesionalni kuhar treba posjedovati, a Brajković je istaknula što mladi kuhari trebaju imati na umu na samom početku svoje karijere.

— Profesionalni kuhar mora imati talent i osjećaj u sebi. Isto tako je bitna organizacija, što je pola posla te mora biti timski igrač. Ne može se naučiti, to mora doći iznutra. Mladim osobama bih preporučila da ne trče pred rudo. Moraju preći dug put – od guljenja česna i krumpira dok ne mogu napraviti nešto sami, neko jelo. Danas vlada percepcija, djeca završe školu i misle kako odmah mogu biti šefovi kuhinje i imati veliku plaću. Većina mladih ljudih odmah želi kuhati u restoranima s michelinovom zvijezdicom, ali nije to baš tako lako. Deset godina sam ovdje i prešla sam dug put što smatram izrazito potrebnim – rekla je i istaknula je najviše zahvalna obitelji bez koje ne bi uspjela.

— Hvala mojoj obitelji bez čije podrške ne bih bila ovdje gdje jesam. Puno su mi pomogli na mom putu ka uspjehu. U ovom poslu, pa tako i u svakom, izrazito je bitna podrška obitelji – zaključila je Brajković.

Photo: Maria Prkut / Julija Bašić

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist