Aktualno

Veliki znanstvenik i veliki čovjek

Obitelj, prijatelji, kolege i suradnici oprostili su se danas od poznatog dubrovačkog znanstvenika i istraživača prof. dr. sc. Adama Benovića. Na komemoraciji koja je održana u velikoj vijećnici Grada Dubrovnika,  prisjetili su se njegova rada i doprinosa u široj društvenoj zajednici.

Profesor Benović rođen je 1943. u Osijeku. Osnovnu i srednju školu je završio u Dubrovniku, a studij biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je fakultetu magistrirao 1971. i doktorirao 1977. godine. Cijeli svoj radni vijek, od 1970. pa do svoje smrti, proveo je u dubrovačkom Institutu za more i priobalje u kojem je bio direktor u razdoblju od 1977. do 1990. Krajem 60-ih boravio je na specijalizaciji u Italiji, na temelju čega je napisao 1971. magistarski rad na temu Prilog komparaciji fauni hidromeduza  južnog Jadrana i Napuljskog zaljeva. U prvoj polovini 70-ih sudjelovao je u istraživačkim ekspedicijama brodovima Vila Velebita, Baldo Kosić  i Andria Mohorovičić, a rezultate je prikazao u doktorskoj disertaciji Biomasa mrežnog zooplanktona u Jadranskom moru koje je obranio 1977. Godine 1970 zaposlio se u Biološkom institutu JAZU-a, prednikom današnjeg Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku. Ekologija mora bila mu je znanstveno-stručna preokupacija punih 40 godina, objavio je više od 100 radova u raznim međunarodnim i domaćim časopisima.

-Njegov najznačajniji znanstveni doprinos je otkriće novih vrsta meduza u Kvarneru i Mljetskom zaljevu ali i pronalazak uzročnih  mehanizma nestanka mnogih vrsta meduza u sjevernom Jadranu. Također je potvrdio hipotezu o meduzama kao najstarijim evolucijskim vrstama te njihovo prihvaćanje kao pokazatelja stabilnosti u morskim ekosustavima, posebno u vrijeme globalnih zagrijavanja. Bio je suradnik i voditelj projekata, studija utjecaja na okoliš, elaborata u zemlji i svijetu, pridonio je zaštiti mora i razvitku prakse. Pridonio je  zaštiti i održivom razvitku Malostonskog zaljeva te Nacionalnog parka Mljet, a posebno je isticao važnost regionalnog kanalizacijskog sustava Neum-Mljetski kanal u čijoj je izgradnji odigrao veliku ulogu. Bio je  priznati član međunarodnih i domaćih civilnih udruga te uredništava znanstveno-stručnih časopisa, te sudionik stručnih skupova. Svojim je angažmanom pridonio osnivanju dubrovačkog veleučilišta, pa kasnije i Sveučilišta u Dubrovniku, studija Akvakulture te rekonstrukciji ribarskog broda u obrazovne svrhe, kao i reorganizaciji Instituta za more i priobalje. Dobitnik je i više priznanja. Godine 1966. predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je za osobite zasluge u znanosti Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, a 2009. dobio je Državnu nagadu za znanost. Adam je u svojoj osobi ujedinio velikog znanstvenika i skromnog samozatajnog čovjeka – zaključio je ravnatelj Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku Nenad Jasprica.

-Uspio je svoje rezultate prikazati široj javnosti jer je pored velikog znanja imao izrazito razvijenu komunikativnost. Izuzetno je volio ljude i život za kojeg se borio do posljednjeg daha.  Njegovim odlaskom hrvatska oceanografija je izgubila velikog znanstvenika ali i velikog čovjeka – istaknula je uz ostalo Ivana Marasović, ravnateljica Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita
-Adam se posebno istaknuo na problematici zooplanktona, ekologiji zooplanktona i zaštiti Jadranskog mora s čime je ušao u različite civilne udruge i uvijek bio lučonoša konkretnog stava oko svih zahvata u okolišu. Siguran sam da on ne odlazi, jer ostaje u djelima iza sebe koji se ne mogu izgubiti. Zato još jednom dragi Adame hvala – istaknuo je njegov dugogodišnji prijatelj i suradnik Boško Skaramuca koji se također prisjetio njihovih zajedničkih početaka, ali i rada na Institutu. Na komemoraciji su govorili i njegov dugogodišnji suradnik i prijatelj Vladimir Onofri, suosnivač HNS – a Željko Filičić, a u ime predstavnika vlasti okupljenima su se obratili dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić te župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.
 

 

Pročitajte još

RAZGOVOR: MATO BUTIJER Apsolutno sam siguran da će se žalba za placu u Gružu riješiti u našu korist

Leona Rašica

‘Kvadrat’ građevinskog zemljišta u našoj županiji 200, a u Požeško-slavonskoj 18 eura

Dulist

Predstavljena knjiga ‘Od mrvice do lavice’ Karmen Kmetović Prkačin

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija