Grad

Veliki projekt revitalizacije borova u Lapadu još uvijek na čekanju

Veliki projekt revitalizacije borova u Lapadu još uvijek na čekanju

Borovi u Ulici kralja Tomislava, dijelu Lapada koji je prepoznatljiv upravo po njima, vape za revitalizacijom. S obzirom da su u jako lošem stanju, dio njih je Vrtlar morao i ukloniti jer su predstavljali opasnost za pješake, a mnogima su grane polomljene uslijed vremenskih neprilika ili ih je jednostavno ‘nagrizao zub vremena’.

Ovaj predio grada zbog toga polako gubi svoju prepoznatljivu vizuru, a direktorica Vrtlara Alma Majstorović za DuList je još 2019. istaknula kako je u pripremi veliki projekt za revitalizaciju ovih borova. Pojavio se tako tračak nade da će ovaj dio grada ipak očuvati, odnosno obnoviti svoju vizuru, međutim, projekt je na čekanju, a zaustavila ga je, naravno, korona.

-Nažalost korona kriza je učinila svoje i projekt revitalizacije borova u Ulici kralja Tomislava je zaustavljen. Naime, kako se radi o zahtjevnijem projektu koji ne obuhvaća samo revitalizaciju i sadnju novih stabala, rješavanju navedene ulice treba pristupiti kao cijelini.

Veliki projekt revitalizacije borova u Lapadu još uvijek na čekanju

U predijelu gdje se nalaze borovi sprovedene su brojne instalacije. U tom segmentu nam je dodatno otežana sama izmjena stabala. U više navrata smo u 2019. razgovarali o tome , pripremali hortikulturni dio izvođenja radova, međutim sve je na kraju zaustavljeno. Početak projekta ne znamo. Ono što znamo je da u godini pred nama zasad još nije u planu – odgovorili su DuListu iz Vrtlara Dubrovnik.

Prema riječima direktorice Vrtlara Alme Majstorović iz 2019., planirali su do sezone krenuti s pošumljavanjem i revitalizacijom.

-Svima nam je taj dio ‘trn u oku’. To je projekt koji se ne može napraviti i izvršiti preko noći. Borovi koji se tamo nalaze stari su i dotrajali te nam je prioritet pronaći način kako njih zamijeniti, a da ih odjednom ne posječemo jer bi to bio svojevrstan šok. Postojeći borovi nisu u dobrom stanju i u postupku smo definiranja sustavnog rješenja koje bi se moglo izvesti postepeno i u duljem razdoblju – rekla je tada za DuList Majstorović.

LR

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist