Grad

Veliki projekt revitalizacije borova u Lapadu još uvijek na čekanju

Borovi u Ulici kralja Tomislava, dijelu Lapada koji je prepoznatljiv upravo po njima, vape za revitalizacijom. S obzirom da su u jako lošem stanju, dio njih je Vrtlar morao i ukloniti jer su predstavljali opasnost za pješake, a mnogima su grane polomljene uslijed vremenskih neprilika ili ih je jednostavno ‘nagrizao zub vremena’.

Ovaj predio grada zbog toga polako gubi svoju prepoznatljivu vizuru, a direktorica Vrtlara Alma Majstorović za DuList je još 2019. istaknula kako je u pripremi veliki projekt za revitalizaciju ovih borova. Pojavio se tako tračak nade da će ovaj dio grada ipak očuvati, odnosno obnoviti svoju vizuru, međutim, projekt je na čekanju, a zaustavila ga je, naravno, korona.

-Nažalost korona kriza je učinila svoje i projekt revitalizacije borova u Ulici kralja Tomislava je zaustavljen. Naime, kako se radi o zahtjevnijem projektu koji ne obuhvaća samo revitalizaciju i sadnju novih stabala, rješavanju navedene ulice treba pristupiti kao cijelini.

U predijelu gdje se nalaze borovi sprovedene su brojne instalacije. U tom segmentu nam je dodatno otežana sama izmjena stabala. U više navrata smo u 2019. razgovarali o tome , pripremali hortikulturni dio izvođenja radova, međutim sve je na kraju zaustavljeno. Početak projekta ne znamo. Ono što znamo je da u godini pred nama zasad još nije u planu – odgovorili su DuListu iz Vrtlara Dubrovnik.

Prema riječima direktorice Vrtlara Alme Majstorović iz 2019., planirali su do sezone krenuti s pošumljavanjem i revitalizacijom.

-Svima nam je taj dio ‘trn u oku’. To je projekt koji se ne može napraviti i izvršiti preko noći. Borovi koji se tamo nalaze stari su i dotrajali te nam je prioritet pronaći način kako njih zamijeniti, a da ih odjednom ne posječemo jer bi to bio svojevrstan šok. Postojeći borovi nisu u dobrom stanju i u postupku smo definiranja sustavnog rješenja koje bi se moglo izvesti postepeno i u duljem razdoblju – rekla je tada za DuList Majstorović.

LR

Pročitajte još

U Dubrovniku u siječnju ostvareno 30 tisuća noćenja

Dulist

UOČI FESTE I DANA GRADA Položeni vijenci i zapaljene svijeće na Boninovu

Dulist

NE ZABORAVITE Za Festu sv. Vlaha besplatan prijevoz Libertasom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija