Kultura

VELIČANSTVENO Ivana Marija Vidović debitirala uz ansambl u Granadi. Zapisala nam je dojmove…

VELIČANSTVENO Ivana Marija Vidović debitirala uz ansambl u Granadi. Zapisala nam je dojmove...

Za svakoga glazbenika koji se od rana djetinjstva bavi glazbom, u ovom kontekstu klasičnom, nastupiti u impozantnoj i veličanstvenoj, Granadi sa španjolsko -hispaničkim repertoarom odlično posloženim uz sjajne kolege u ansamblu, ali i uz još jednog Hrvata Frana Kakarigija, našeg uvaženog kontrabasistu iz Dubrovnika s adresom u Granadi, vjerojatno je poput jednog od ostvarenih snova za kojem bi čeznuli svi koji se glazbom istinski bave‘, reći će nam priznata dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović.

Uz aromu raskošne i gotovo nestvarno lijepe Alhambre, prožeto duhom velikana Manuela de Falle i Federica García Lorce čiji se jaki duh suptilno nameće i prožima sa svime što se u ovom jedinstvenom gradu događa, u auditoriju Caja Rural u Granadi debitirala je s ansamblom sastavljenim od solista iz orkestra Orquesta Ciudad de Granada dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović.

Na repertoaru su bila djela španjolskog skladatelja Joaquína Turine, Astora Piazzolle, Heitor Ville Lobosa, ali i poljsko-dubrovačkog skladatelja Ludomira Rogowskog ‘Dubrovačka suita’ s kojima kao da se htio prostrijeti zvučni tepih za solisticu, gošću-umjetnicu večeri iz Dubrovnika, pijanisticu Ivanu Mariju Vidović. U ansamblu uz Vidović nastupili su koncert majstori Peter Biely i Atsuko Neriishi na violinama, Mónica López na violi, Ruth Engelbrecht na violončelu te Frano Kakarigi na kontrabasu.

– Uz euforičnost i toplinu nazočne publike izvođači se nisu štedjeli do kraja nagradivši publiku dodatkom. Koncertu je nazočila i Elena García Paredes de Falla koju od milja zovu „Coco Falla“, pranećakinja skladatelja koja zaštićuje i proučava opus Manuela de Falle i ujedno obnaša dužnost direktorice Arhiva Manuel de Falla u Granadi. „Granada me potpuno začarala! Bit će moj vječni san iz kojeg ću se nerado prenuti i kojem ću se rado vratiti bilo u javi ili u snovima. Hvala svima koji su mi to omogućili, povjerili mi ovu golemu radost i čast da svoj Dubrovnik i Hrvatsku predstavim u gradu za kojeg s pravom mogu potvrditi da je kolosalan! Iste je godine 1492. Alhambra pala bez i jedne prolivene kapi krvi, Kolumbo „pronašao“ Ameriku a sjaj krune te dostojanstvene pobjede i prisvajanja kralja Ferdinanda II. i kraljice Izabele Katoličke pravi je putokaz današnjem svijetu koji se vrti ukrug bezuspješno, umarajući nas apsurdnim borbama.

Ljepota je ipak nadmoćna i vjećna pobjednica! Tako je i Granada prava ljepotica i pobjednica u svakom smislu za koju jedino mogu ponoviti poznatu španjolsku izreku: Ako treba vidjeti samo jedan španjolski grad, neka to onda bude baš Granada! – izjavila je pijanistica i pjesnikinja Ivana Marija Vidović svoje živopisne i zorne dojmove o povratku.

Fotografije: privatni arhiv pijanistice

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist