Županija

VELA LUKA, METKOVIĆ I STAŠEVICA Dvije škole i starački dom dobili bespovratna sredstva za energetsku obnovu zgrada

VELA LUKA, METKOVIĆ I STAŠEVICA Dvije škole i starački dom dobili bespovratna sredstva za energetsku obnovu zgrada

Dom za starije osobe Vela Luka, Gimnazija Metković i Osnovna škola Fra Ante Gnječa – Staševicaenergetski će obnoviti svoje zgrade bespovratnim sredstvima Europske unije i Dubrovačko-neretvanske županije u ukupnom iznosu višem od 7 milijuna kuna.

Zajednički je to uspjeh navedenih ustanova s Regionalnomagencijom DUNEA, koje su početkom godine prijavile tri projektna prijedloga na Poziv „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“.

Sva tri projekta suuspješno prošla evaluacijsku fazu te su u listopadu potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja.

Osnovni cilj projekata je energetska obnova zgrada Doma za starije osobe Vela Luka, Gimnazije Metković i OŠ fra Ante Gnječa, čime će se smanjiti energetske potrebe i toplinski gubici građevine, osigurati financijske uštede i općenito poboljšati uvjeti rada. Također, u sve tri zgrade se planira ugradnja sustava solarnih kolektora za pripremu tople vode. Implementacijom mjera energetske obnove planirane uštede toplinske energije za grijanjeće iznositi 50,04% za OŠ Fra Ante Gnječa, 63,41% za Gimnaziju Metković i 85,61% za Dom za starije osobe Vela Luka.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove OŠ Fra Ante Gnječa je 1.162.936,46 kn, od čega bespovratna sredstvaiznose 442.546,33 kn. Vrijednost projekta energetske obnove Gimnazije Metković je 1.929.056,31 kn, od čega su bespovratna sredstva 737.164,95 kn. Vrijednost energetske obnove Dom za starije osobe Vela Luka je 4.073.400,57 kn, od čega su bespovratna sredstva 1.483.904,69 kn.

Također, trenutno su u tijeku i radovi na energetskoj obnovi zgrada Osnovne škole Gruda i Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik. Regionalna agencija DUNEA je početkom 2017. u suradnji sa školama prijavila projektne prijedloge na Poziv „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, koji su potom odobreni te su započeli s provedbom početkom 2018. godine.

U ova dva projekta planirane uštede toplinske energije za grijanje će iznositi 86,28% za Obrtničku i tehničku školu Dubrovnik i 89% za Osnovnu školu Gruda.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove OŠ Gruda je 3.042.526,91 kn, od čega bespovratna sredstva iznose 1.137.543,58 kn, dok je vrijednost projekta energetske obnove Obrtničke i tehničke škole 3.018.237,02 kn od čega bespovratna sredstva iznose 1.138.406,85 kn.

Ukupna vrijednost svih pet projekata energetske obnove iznosi 13.226.157,27kuna , od čega su EU sredstva iz Fonda za regionalni razvoj 4.939.566,40kuna, sredstva Dubrovačko-neretvanske županije 6.851.369,28 kuna, a sredstva Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini 1.873.010,62kuna.

ProjektDNŽ koordinacija razvoja i jačanje razvojnih kapaciteta korištenja ESI fondova 

VELA LUKA, METKOVIĆ I STAŠEVICA Dvije škole i starački dom dobili bespovratna sredstva za energetsku obnovu zgrada

‘Europska unija’
‘Zajedno do fondova EU’
VELA LUKA, METKOVIĆ I STAŠEVICA Dvije škole i starački dom dobili bespovratna sredstva za energetsku obnovu zgradaVELA LUKA, METKOVIĆ I STAŠEVICA Dvije škole i starački dom dobili bespovratna sredstva za energetsku obnovu zgrada
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj
Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

 

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist