Županija

Vela Luka dobiva novi pomorsko-putnički terminal

Vela Luka dobiva novi pomorsko-putnički terminal

U Veloj Luci je održana početna konferencija projekta ‘Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka’, kojoj su nazočili župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo te saborski zastupnik Branko Bačić.

-Danas je lijepi dan za Vela Luku i našu županiju. Ovo je još jedan projekt boljeg povezivanja otoka koji ide u realizaciju i čestitam na tome našoj Lučkoj upravi i svi smo u Županiji ponosni na ovaj projekt – kazao je ovom prilikom župan Dobroslavić. Podsjetio je i kako je ova županijska uprava, u mandatu koji je na samome kraju, stavila veliku pozornost na bolje povezivanje otoka, a što je rezultiralo s već sedam projekata, koji su već dobili odluke o financiranju, u pravilu iz EU fondova.

-To su Ubli, Vela Luka, Polačište, Puntin, Trpanj, Donje Čelo, Cavtat, a pred nama su još dvije takve luke – Prigradica i Perna. Sigurni smo da ćemo sve te projekte uredno završiti i time ostvariti ono što otocima doista treba i pripada, a to je dobra povezanost i time ujednačena kvaliteta života na otocima, kao što je to na kopnu – rekao je. Dodao je i kako je projekt Pomorsko-putničkog terminala iznimno važan za Vela Luku jer će središte mjesta osloboditi od trajektnog prometa, koji će tako biti smješten gdje i pripada – na rub mjesta i spoj obilaznice. Župan Dobroslavić je na kraju najavio i projekt Ribarske luke u Vela Luci, koji je važan za cijelu županiju, a za koji su sredstva osigurana te će biti realiziran, kako prenose iz županije.

Nazočnima se obratio i saborski zastupnik Branko Bačić, koji je podsjetio koliko je bio zahtjevan put od same zamisli do današnjeg dana kada su započeli radovi na izgradnji terminala.

-Za nas otočane luke i brodovi preduvjet su bilo kakvog razvoja i gospodarske obnove te ostanka na otocima. Bez luka i kvalitetnih brodova otoci stagniraju. Nužno je ulaganje u prometnu lučku infrastrukturu i ovo je jedan od sjajnih projekata koji će otvoriti nove vidike i mogućnosti razvoja Vele Luke, gopodarske i turističke. Cijela hrvatska obala je veliko gradilište i ovolika ulaganja nikada nisu bila na njoj. Brojne luke se realiziraju, samo u našoj županiji ulaže se oko 800 milijuna kuna u lučki sektor, čime se značajno doprinosi poboljšanju života na otocima -istaknuo je Bačić dodajući kako će se realizacijom svih projekata, među kojima se ističe izgradnja Pelješkog mosta, Korčula približiti ostatku Hrvatske za dva sata.

O važnosti projekta za Vela Luku, ali i trnovitom putu do njegova ostvarenja, govorio je ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka Boris Žuvela, koji je ovom prilikom zahvalio saborskom zastupniku Branku Bačiću, kao i županu Dubrovačko-neretvanske županije Nikoli Dobroslaviću i njegovom zamjeniku Jošku Cebalu koji su ih pratili i davali podršku na tom dugogodišnjem putu.

Inače, projekt izgradnje pomorsko-putničkog terminala Vela Luka ukupne je vrijednosti 111.232.917,60 kuna, od čega se 78.931.039,30 kuna sufinancira bespovratnim sredstvima Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’ Radovi obuhvaćaju izgradnju gotovo 500 metara nove obale s tri pristaništa za trajekte, i to dva za trajekte dužine 70 metara i jedan za trajekt dužine 150 metara. Također, bit će izgrađeno i 18.000 m2 zaobalne linije na kojoj će se formirati stajanke za čekanje za ukrcaj automobila, parkiralište i ostali potrebni manipulativni prostor. Izvođač radova je tvrtka Pomgrad Inženjering, a rok izvođenja 18 mjeseci.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist