DuList IN

VEGANSKA KUHINJA JE IN! Nastavnici TUŠ-a upijali znanja iz Baskijskog kulinarskog centra

VEGANSKA KUHINJA JE IN! Nastavnici TUŠ-a upijali znanja iz Baskijskog kulinarskog centra

Renomirani španjolski stručnjaci Baskijskog kulinarskog centra od 14. do 16. studenog u Dubrovniku održali su edukativno-metodološke radionice za nastavnike Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.Suradnja Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik i Baskijskog kulinarskog centra razvija se putem obostranih radnih posjeta gdje se izmjenjuju nove informacije i iskustva koja vode višim razinama u kulinarstvu i gastronomiji.

Baskijski kulinarski centar tehnički je partner na projektu ‘Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik’ koji je financiran bespovratnim sredstvima Europske unije. Jedan je od najpoznatijih i najinovativnijih kulinarskih centara u svijetu koji je osnovalo Sveučilište Mondragon uz skupinu istaknutih baskijskih kuhara 2009. godine s ciljem provođenja obuka, istraživanja, kreativnosti i inovacija u području kuharstva.

Prateći današnje gastronomske trendove koji zahtijevaju od chefova da svoje jelovnike obogate raznolikom ponudom ovog puta tema radionica Baskijskog kulinarskog centra bila je veganska kuhinja. Kroz održane radionice nastavnici Turističke i ugostiteljske škole dobili su priliku obogatili svoje znanje novim vještinama potrebnim za pripremu veganskih jela usvajajući nove tehnike i trendove u kulinarstvu. Pripremajući sve skupine jela od predjela, glavnog jela do deserta koristile su se lokalne sezonske namirnice jer njihovo bogatstvo okusa jamči vrhunske rezultate.

– Motiv održavanja ove trodnevne radionice svakako je rastuća populacija ljudi koji se odlučuju izabrati vegansku prehranu, ne samo iz zdravstvenih razloga, nego i da bi se osjećali fizički i psihički bolje i imali više energije. Shvatili smo važnost edukacije nastavnika Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik o pripremi i prezentaciji veganskih jela po najmodernijim standardima kako bi oni mogli pripremiti svoje učenike za veliki broj gostiju koji upravo žele vidjeti maštovitu i sveobuhvatnu vegansku ponudu u vašem gradu. Predrasuda je da je veganska prehrana bazirana isključivo na povrću, jer moramo uključiti žitarice, sjemenke, alternativne izvore proteina kao što su tofu i sejtan te ne zaboravimo i različite načine pripreme, da bi smo dobili bogatstvo okusa i ispunili sve nutritivne zahtjeve ljudskog organizma. Ovo je moj osmi put u Dubrovniku i sretan sam što uvijek imam priliku koristiti svježe i lokalno uzgojene namirnice što cijeloj ovoj radionici daje posebnu notu – naglaiso je tijekom suradnje Alberto Rodríguez Becerril, koordinator radionica.

– Naša suradnja s Turističkom i ugostiteljskom školom Dubrovnik napreduje velikim koracima prema zajedničkom cilju, a to je postizanje naprednih razina u kulinarstvu i gastronomiji. Iduće što imamo na umu kao tema budućih radionica svakako su posebnosti prehrane, a pažnju ćemo pogotovo usmjeriti prema problemu intolerancije na specifične skupine namirnica – dodao je Rodríguez Becerril.

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik

Pročitajte još

U TEATRU Večer mjuzikla s Ines Tričković

Dulist

EKSKLUZIVNO ZA DULIST Ana Rucner će opet pozdraviti ljeto na Srđu, najavljuje najbolji koncert!

Maria Prkut

NAKON OBJAVE SNIMLJENE EMISIJE NA HTV-U MATIJA VUICA PORUČILA KOMENTATORIMA Samo pišite ljudi, ako vas to veseli, a moja tuga je moj štit!

Dulist