Sport

Večeras se opet susreću Jug i Jadran, ali ovoga puta u borbi za Superkup!

jug34

Prvi put u povijesti, ove se godine u hrvatskom vaterpolu igra Superkup. Zanimljiv oblik natjecanja koji se sastoji od jedne utakmice samo, a koji je dosta čest u nekim drugim sportovima (posebno nogometu). Engleski Community Shield je vjerojatno najpoznatiji, prenosi Hrvatski vaterpolski savez.

Doduše, nije stran ni vaterpolu, ali na europskoj razini. Uostalom, baš u subotu (19. XI.) smo u Sabadellu dobili novog pobjednika europskog Superkupa u momčadi Pro Recca trenera Sandra Sukna odnosno nekadašnjeg reprezentativnog centra, Luke Lončara.

Superkup označava susret aktualnog prvaka države i branitelja naslova pobjednika nacionalnog kupa. U premijernoj izvedbi našeg, hrvatskog Superkupa to dakle označava susret – Jug Adriatic osiguranja (prvak Hrvatske) i Jadran (pobjednik Kupa). Kako se nitko ne bi osjetio u povlaštenom položaju, onda je i poprište neutralan bazen. Ove je godine to zadarski Višnjik. Idemo dakle u susret novom ogledu jugaša i jadranaša.

Dva najbolja sastava u Hrvatskoj prošle sezone, ali i dva najbolja ove, te u konačnici sudionici Lige prvaka, dakle dio europske elite. Nema dvojbe da će ovo biti utakmica koja će se promatrati i puno šire i dalje, izvan granice Lijepe naše. Dubrovčani i Splićani će se pak sastati i drugi put u kratkom vremenu. Prije 11 dana ova dva kluba su se sučelili u Prvenstvu Hrvatske. U Dubrovniku je bilo neodlučeno, 10:10. Utakmica zanimljiva, uzbudljiva, neizvjesna. Nije nemoguće (dapače), da ova dva kluba vidimo nakon Zadra i još jednom u vrlo skoro vrijeme, jedne nasuprot drugima, u mogućem njihovom finalu Kupa u Zagrebu. Makar, o tomu možemo kada za to dođe vrijeme. Sada je vrijeme za Superkup ili prvi pokal u sezoni.

U Zadar momčadi dolaze s ipak malo drukčijim raspoloženjima. Jadran s pobjedom u Ligi prvaka, u gostima kod Waspo 98 Hannovera, dok je Jug Adriatic osiguranje izgubio doma, dosta uvjerljivo od Brescie.

– To je bila sigurno jedna od naših najlošijih predstava u Gružu zadnjih godina. Pitanje pobjednika je bilo riješeno praktički odmah, u prvoj četvrtini – prisjeća se Jugov i reprezentativni dragulj Marko Žuvela.

– No, ne treba više gledati unazad. Analizirali smo Jadrana jako dobro još ranije, igrali smo s njima. Mislim da je najbitnije ‘pripremiti glave’. Prijašnjih bi godina gubili tu jednu utakmicu, tada su to bila natjecanja Hrvatskog kupa, zato se nadam da ćemo i fizički, a još više psihički dočekati tu utakmicu mirno i spremno.

Doduše, jedna od odlika Juga i prijašnjih sezona je bila da je uglavnom, kako bi sezona odmicala, dubrovački sastav bio sve bolji, stabilnijim jači za razliku od starta natjecateljske godine.

– Uvijek je glavni cilj u sezoni Prvenstvo Hrvatske – potvrđuje Žuvela.

– U početku sezone se još ‘hvata’ forma. Makar bi prije rekao da su nama te utakmice u 11. mjesecu više stvar ‘glave’. Tako je bilo i lani kada smo u to baš doba izgubili uvjerljivo finale Kupa protiv Jadrana. Nadam se da će ipak sada biti drukčije.

Može li se povući kakva poveznica s gruškom utakmicom protiv Jadrana?

– Može u smislu da je isti suparnik, ha, ha. Ma, nama je to bila prva jača, teža utakmica uopće u sezoni. Bila je zadovoljavajuća, ali sigurno se mora i može bolje.

Drugi sugovornik jetakođer Dubrovčanin, ali već godinu dana sa splitskom adresom. Dijete Juga, ali sada razarač u Jadranovoj floti, centar i izvanredno iskusan, Nikša Dobud. Splitski sastav ima jednu osobinu s kojom se ove sezone ne mogu pohvaliti Gospari. Jadran ne zna za poraz ove sezone!

– Točno, imali smo neke bitne utakmice i rezultatski je to čak i bolje izgledalo od same igre. Moje je mišljenje zato da mi možemo još puno bolje. Iako je bitno pobjeđivati i onda kada ne igraš najbolje. To je isto dobra karakteristika. Nadam se da ćemo to i potvrditi u utakmicama za trofeje, da mi možemo i hoćemo bolje, igrati kvalitetnije od dosadašnjeg – veli Nikša.

Pa, kad smo kod utakmica za trofej, prva je večeras. U Zadru protiv dobro vam znanog suparnika, protiv momčadi protiv koje ste odigrali lijepu odnosno zanimljivu utakmicu. Biste li se složili s tim?

– Utakmica u Dubrovniku je bila neizvjesna, pa samim time i zanimljiva, ali je bilo dosta pogrešaka s jedne i druge strane. Po mojem viđenju. Sada očekujem da ćemo ipak manje griješiti. Ne samo da očekujem, nego to i želim s naše strane, želim da i odigramo bolju utakmicu nego u Gružu. Jug je uvijek neugodna momčad, sastav koji zna osvajati, imaju i iskustvo i mladost, imaju sve.

Što bi Nikša apostrofirao kao pogreške koje ste radili u Dubrovniku, a koje će te sada nastojati izbjeći?

– Nekad uđemo u utakmicu kao da traje dvije četvrtine, idemo malo brzopleto, nemamo dovoljno strpljenja. Ne znam je li to stvar prevelike želje ili neiskustva, ali da smo nekad previše brzali, to je točno. To bi nas znalo u nekim utakmicama ‘koštati’, a pogotovo smo takvi kada vodimo. Neću sad tu pričati o taktici, ali eto, to je jedan od detalja. Nadalje, igrača više smo igrali kako se veli preočito, išli smo na neka zavlačenja prerana, nismo bili agresivni od početka, protok lopte nam je bio loš… U biti, dosta je toga bilo – naveo je Dobud.

Taborima obiju momčadi želimo da onda isprave sve što je bilo lošije prije 10-ak dana jer ako to učine, učinit će sretnijima sve nas koji ćemo bilo s tribina ili ispred ekrana Sportske televizije, u nedjelju od 20.00 sati promatrati povijesnu utakmicu, prvog hrvatskog Superkupa. Za prvi trofej u novoj sezoni, za hvatanje većeg mira uoči skorašnjeg Final Foura Hrvatskog kupa u Zagrebu. Izvor: HVS

Pročitajte još

Barakude će u petak odigrati posljednju prijateljsku utakmicu uoči Pariza!

Dulist

Dva naslova prvaka za Nenadića, popodne u finalu i Šurkovići!

Dulist

[FOTO] ODRŽAN VATERPOLSKI KAMP ZA MLADE Fatović: ‘Ponekad zaboravim kako je lijepo raditi s mlađima’

Maris Guca