Kultura

VEČERAS Predstavljanje monografije poznatog hrvatskog fotografa Luke Mjede

VEČERAS Predstavljanje monografije poznatog hrvatskog fotografa Luke Mjede

Umjetnička galerija Dubrovnik večeras u 19 sati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika organizira predstavljanje knjige poznatog hrvatskog fotografa i predsjednika Hrvatskog fotografskog centra, Luke Mjede pod nazivom ‘Hrvatski fotografi / Croatian photographers’.

Monografija Luke Mjede je dvojezično izdanje koje tekstualno, biografski i portretno predstavlja rad 52 hrvatska fotografa koji su cijeli svoj životni vijek posvećeni ovoj likovnoj praksi. Svaki je fotograf predstavljen na 4 stranice svojom biografijom na hrvatskom i engleskom jeziku, portretom koji je snimio Luka Mjeda, te s 2 stranice za prezentaciju svojih najboljih radova. Knjiga Luke Mjede „Hrvatski fotografi“ prva je knjiga takve vrste o kolegama i profesionalnim fotografima koji su savršeno spojili zanat i umjetnost.

U predgovoru monografije, povjesničarka umjetnosti Iva Körbler je zapisala sljedeće: „Ova specifična fotomonografija pokazuje raskošni raspon domaće profesionalne fotografije, u vremenima kada apsolutno svatko može uzeti u ruke kvalitetan mobitel, „okinuti“ par fotki, provući ih kroz perverzno šaroliku paletu filtera, i proglasiti sebe umjetničkim fotografom, bez jednog dana pohađanja nekog seminara ili tečaja o pravoj zanatskoj klasičnoj fotografiji.“

Knjigu će predstaviti Iva Köerbler, povjesničarka umjetnosti, Marin Ivanović, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik i autor monografije, Luka Mjeda.

Luka Mjeda je rođen u Zagrebu 1952. godine. Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a fotografijom se počinje baviti 1975. godine nakon upoznavanja s američkim fotografima Mary Ellen Mark, Michaelom O´Neilom i Jerryjem Uelsmannom koji kod njega pobuđuju interes za fotografiju. Iste godine postaje članom Fotokluba Zagreb i surađuje s majstorom fotografije Jozom Ćetkovićem, a 1980. započinje samostalnu karijeru fotografa. Prvi put samostalno izlaže 1984. u Zagrebu te tijekom 5 mjeseci studijski boravi u SAD-u, u vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Los Angelesu gdje postaje članom The Greater Los Angeles Press Club – a. Član je ULUPUH-a i HZSU-a. Tijekom 80-ih i 90-ih godina surađuje s muzejima, te brojnim novinama i magazinima. Intenzivno radi s marketinškim agencijama na propagandnim kampanjama, a oduvijek je posvećen umjetničkoj fotografiji. Dobitnik je Nagrade Tošo Dabac za 2007. godinu.

Njegove se fotografije nalaze u kolekcijama: Muzeja suvremene umjetnosti, Moderne galerije, Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu i MMSU u Rijeci, te u privatnim kolekcijama ljubitelja fotografije. Osnivač je i Predsjednik „Hrvatskog fotografskog centra“ u Zagrebu od 2006. godine koji promovira hrvatske fotografe i prodaje njihova umjetnička djela.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist