Kultura

VEČER ZA PAMĆENJE Roman Simović u Dvoru pokazao sve mogućnosti i ljepotu violine

VEČER ZA PAMĆENJE Roman Simović u Dvoru pokazao sve mogućnosti i ljepotu violine

Jedan od najcjenjenijih violinista svoje generacije Roman Simović nastupio je na Dubrovačkim ljetnim igrama protekle nedjelje navečer u atriju Kneževa dvora ostavivši snažan dojam izvedbom uzbudljivog programa.

Dojmljiv i živopisan program sinoćnjeg koncerta činile su uzbudljive sonate Eugènea Ysaÿea, odnosno djelo Šest sonata za solo-violinu čija tehnička zahtjevnost i harmonijska originalnost iziskuju najvišu razinu izvedbe, u ponekim pasažima gotovo do same perfekcije, a upravo je nepokolebljivu virtuoznost ostvario Roman Simović sinoć u Dvoru, gdje je nastupio ponovno nakon šest godina. Ysaÿeve Sonate smatraju se svojevrsnim stilskim mostom između starog i novog, tradicije i improvizacije te presjekom violinističkih tehnika i pristupa – modelirane prema Bachu, a inspirirane ponajboljim violinistima 20. stoljeća i njihovim autentičnim stilovima i načinima sviranja. Tako je jedinstveni pojedinačni temperament svake sonate minuciozno iznijansirao Simović, sabran i pronicljiv u svojoj izvedbi koja je na poseban način fascinirala spretnom prirodnošću i lakoćom muziciranja. U potpunosti utjelovljujući skladateljevu viziju pravog violinista koji je ujedno i mislilac i pjesnik, Simović je besprijekorno demonstrirao puninu raspona emocija i tehnika te svu ljepotu i poeziju svog instrumenta, u čemu je publika u Dvoru ne samo istinski uživala već prepoznala i cijenila, ispraćajući svaku sonatu dugim pljeskom, na kraju ga uz ovacije vraćavši na poklon nekoliko puta. Ne iznenađuje zato Simovićeva impresivna biografija i trenutni angažman koncert-majstora Londonskog simfonijskog orkestra, jednog od vodećih svjetskih orkestara uopće, a izvedba dva glazbena dodatka, Bachove Sarabande iz Partite za solo violinu br. 2 u d-molu te Sherovog Scherza za solo violinu, kojima se zahvalio očaranoj publici, dodatno je za kraj uveličala već sjajnu glazbenu večer.

Glazbeni program 73. Dubrovačkih ljetnih igara donosi još jedan solo recital s koncertom pijanista Vadyma Kholodenka u nedjelju 7. kolovoza, s početkom u 21.30 sati u atriju Kneževa Dvora, a na programu su djela Adesa, Schuberta i Prokofieva.

Pročitajte još

RAZGOVOR S REDATELJEM IVANOM LEOM LEMOM Njegova predstava ‘Zakon Zagore’ oduševila dubrovačku publiku

Ivana Mijić Vulinović

U Splitu otvorena izložba na kojoj izlaže četrnaest dubrovačkih umjetnica

Dulist

Slike Stjepka Mamića izložene na tri povijesna pariška salona

Dulist