Kultura

Večer poezije Monike Herceg u vrtu ljetnikovca Skočibuha

Večer poezije Monike Herceg u vrtu ljetnikovca Skočibuha

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica i u sklopu programa Ljeto u knjižnici, višestruko nagrađivana pjesnikinja Monika Herceg održat će pjesničku večer u vrtu ljetnikovca Skočibuha (Ul. Anice Bošković 28) pod naslovom ‘Koordinate Monike Herceg: predstavljanje zadnjih pjesničkih knjiga’. Ovo događanje održat će se u ponedjeljak, 26. srpnja 2021., s početkom u 19:30 sati.

Herceg će s publikom razgovarati o zadnje dvije knjige pjesama, prošlogodišnjem ‘Vremenu prije jezika’ i ovogodišnjem reizdanju ‘Početnih koordinata’. Obje knjige su nagrađivane, a spletom okolnosti, ‘Početne koordinate’ su i prva njena knjiga.

Monika Herceg rođena je u Sisku 1990. Pjesnikinja je, dramaturginja i prozaistica. Živi i piše u Zagrebu. Tekstovi su joj objavljeni na više od 15 jezika. Nagradu Goran za mlade pjesnike za najbolji debitantski neobjavljeni rukopis ‘Početne koordinate’ dobila je 2017. Knjiga je objavljena 2018. i nagrađena Kvirinovom nagradom za mlade pjesnike, nagradom Fran Galović za najbolje književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta, nagradom Slavić za najbolji prvijenac objavljen 2018. godine te međunarodnom nagradom Mostovi Struge.
Godine 2018. dobila je nagradu Na vrh jezika za najbolji neobjavljeni rukopis, a knjiga ‘Lovostaj’ objavljena je 2019. Osvojila je drugu nagradu na međunarodnom natječaju za poeziju Castello di Duino 2016. i prvu nagradu na regionalnom natječaju humoristično-satiričnog žanra Bal u Elemiru 2017., nagradu Lapis Histriae 2019. i prvu nagradu na natječaju Biber 2019. za najbolju priču. Članica je uredništva časopisa Poezija Hrvatskog društva pisaca i urednica u istoimenoj biblioteci. Pjesme su joj objavljene u različitim časopisima i prevedene na desetak jezika. Izbor pjesama izašao joj je na francuskom jeziku (‘Ciel sous tension’, L’Ollave, 2019.). ‘Početne koordinate’ prevedene su i objavljene na makedonskom jeziku u sklopu nagrade Mostovi Struge.

Pročitajte još

UZ DAN ŽUPANIJE Mladi glazbenici nastupaju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom

Dulist

TRI DANA RADIONICA I PREDAVANJA Istaknuta važnost čitanja za razvoj djeteta

Dulist

Slikar Eugen Varzić donirao svoje djelo zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik

Dulist