Zanimljivosti

VEĆ 19 GODINA Rotarijanci opet dijele sadnice maslina, provjerite gdje!

Već 19 godina Rotary club Dubrovnik provodi redovitu godišnju akciju raspodjele besplatnih sadnica maslina u cilju potpore obnovi maslinarstva na dubrovačkome području. Ovogodišnja raspodjela provest će se u subotu, 16. veljače 2019. na trajektnom pristaništu u Orebiću s početkom u 10.30 sati.

Ideja o pokretanju jedne takve akcije nastala je u ljeto 2000. godine, kada su veliki šumski požari opustošili Dubrovačko Primorje, pri čemu su posebno stradale poljoprivredne kulture, a među njima i brojne masline. Već u veljači 2001. stanovnicima Dubrovačkoga Primorja podijeljeno je prvih tisuću komada besplatnih sadnica maslina. Sanaciji štete od požara namijenjena je i ovogodišnja akcija u Orebiću s ukupno 1.100 sadnica, jer je u rujnu prošle godine katastrofalni požar opustošio to područje. Jednako je za saniranje štete od požara raspodjela 2016. provedena u Stonu, Janjini i Trsteniku kada je u zajedničkoj akciji svih hrvatskih Rotary clubova donirano 3.000 sadnica, a 2017. godine pomoć Rotary cluba Dubrovnik bila je usmjerena stradalom području Smokvice na otoku Korčuli.

Akcija se redovito provodi i u onim godinama kada na sreću nije bilo katastrofalnih požara, pa je zajedno s ovogodišnjom akcijom u 19 godina njena trajanja ukupno podijeljeno više od 23.000 komada sadnica maslina u Dubrovačkome Primorju, Konavlima, Župi i Rijeci Dubrovačkoj, na Pelješcu i Korčuli. Sukladno iskazanim željama stanovnika, u Konavlima je 2012. godine dodatno donirano 1.800 sadnica vinove loze. Naime, raspodjela se redovito održava u suradnji s mjesnim odborima prema iskazanim potrebama stanovništva, pa se besplatne sadnice uručuju prema prethodno utvrđenom poimeničnom popisu. Kako je cilj akcije ujedno i u poticanju sadnje autohtonih sorta maslina, redovito su na popisu za raspodjelu sadnice oblica, bjelica, crnica i drobnica.

Pročitajte još

Slatki tjedan ususret Božiću u DEŠI

Dulist

[FOTO/VIDEO] ČESTITKE! Svečana promocija diplomanata Sveučilišta Libertas

Dulist

Znate li tko je održao prvo kulturno događanje u prosincu 1991.?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija