Hrvatska

VAŽNA OBAVIJEST HZMO-A Jedna skupina korisnika neće moći dobiti covid dodatak ako ne dostave dokaz

VAŽNA OBAVIJEST HZMO-A Jedna skupina korisnika neće moći dobiti covid dodatak ako ne dostave dokaz

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje podsjećaju korisnike mirovine s inozemnim elementom, ostvarene u Republici Hrvatskoj, da radi isplate jednokratnog novčanog primanja – COVID dodatka Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje trebaju do 30. studenoga 2021. dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2021. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu.

Dokaz može biti: potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2021.; potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2021. u netoiznosu.

Na internetskim stranicama HZMO-a dostupan je online obrazac na poveznici putem kojeg je korisnicima omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine. Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta uz popunjenu Tiskanicu za dostavu dokaza o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a na poveznici, u područnim ustrojstvenim jedinicama ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

Korisnici mirovine koji su radili u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, trebaju na online obrascu ili Tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu te tiskanicu potpisati i dostaviti HZMO-u

Isplata COVID dodatka predviđena je u prosincu 2021. korisnicima koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu kao i korisnicima kojima je uspostavljena isplata mirovine u RH, a imaju element inozemnosti (priznanje prava na razmjerni dio mirovine, pravo na samostalnu mirovinu kao povoljniju primjenom uredbi EU/međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju ili navršen mirovinski staž u inozemstvu) te prebivalište u RH, pod uvjetom da im ukupno mirovinsko primanje u RH i inozemstvu, isplaćeno za ožujak 2021., ne prelazi iznos od 4.000,00 kuna i da nisu zaposleni.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist