Grad

VATROGASNA VJEŽBA Navala na ‘požar’ borove šume u Zatonu izvršena s broda ‘Orlando’

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zaton i posada broda ‘Orlando’ ove su nedjelje ‘gasili’ požar u gustoj borovoj šumi Bat u Zatonu, koji je prijetio širenjem na Veliki Zaton. Riječ je naime o vatrogasnoj vježbi desantiranja  vatrogasnim brodom u organizaciji Vatrogasne zajednice grada Dubrovnika VZGD).

Navala na požar je izvršena s vatrogasnog broda na obalu gdje su vatrogasci tenderom prenijeli svu potrebnu opremu na obalu. Postavili su vatrogasnu prugu u dužini od 200 metara s dvije navalne grupe do požarišta. U prvom dijelu se koristila dobava mora za gašenje s vatrogasne crpke broda, a kasnije i s prenesene vatrogasne pumpe s obale. Zamjenik zapovjednika VZGD Zdravko Kovačić je vježbu ocijenio izvrsnom i korisnom jer će se po ovom obrascu ubuduće izvoditi s postrojbama VZGD koje će u budućnosti koristiti resurse vatrogasnog brod. Inače vatrogasni brod ‘Orlando’ je u sustav VZGD uplovio u svibnju 2019. godine.

Dug je preko svega 13 metara, prevozi 12 putnika, pogone ga dva pogonska stroja od po 550 KS i razvija brzinu do 30 čvorova. Opremljen je vatrogasnom pumpom koja opslužuje vatrogasni top (monitor) s mogućnošću korištenja vatrogasnog pjenila, sustav samogašenja te izlaze za vanjsku navalu. Kako navodi voditelj službe vatrogasnog broda Emilio Puljizević, autonomnosti pri radu svakako doprinosi ugrađena hidraulična dizalica i brodski tender. Ovaj prvi vatrogasni brod, koji je u matičnoj Zatonskoj uvali u 24 satnom dežurstvu, već je potvrdio svoju namjenu u vatrogasnim intervencijama gašenja plovila i otoka, medicinskim prijevozima, akcijama traganja i spašavanja na moru, a na raspolaganju je i svim gradskim službama u opservaciji elafitskog otočja.
-Ostaje nam za kraj poželjeti našoj vrijednoj posadi i vatrogascima mirno more i uspješan rad – zaključuje Puljizević.

Pročitajte još

[VIDEO] KAKVA REKLAMA! Frankovića i slike Grada gledalo nekoliko milijuna ljudi diljem svijeta

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

IZMJENE U VOZNOM REDU S popuštanjem mjera ‘popustio’ i Libertas

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija