Hrvatska

Varga bi mogao ukinuti dodatni zdravstveni doprinos

Varga bi mogao ukinuti dodatni zdravstveni doprinos

Umirovljenici bi mogli biti oslobođeni plaćanja zdravstvenog doprinosa, dodatnog nameta kojim su mirovine opterećene od početka 2009. godine, doznaje hrt.hr u Ministarstvu zdravlja.

Novi ministar zdravlja Siniša Varga namjerava sve umirovljenike osloboditi dodatnog zdravstvenog doprinosa, bez obzira na visinu mirovine.

Najavu ministra zdravlja pozdravljaju Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) te ga pozivaju da što prije ukine namet koji je umirovljenicima s mirovinom višom od 5008 kuna 2009. godine uvela Vlada Jadranke Kosor. Od tada umirovljenici s mirovinom iznad prosječne neto plaće plaćaju tri posto zdravstvenog doprinosa, a za one ispod tog iznosa obvezu podmirenja doprinosa od jedan posto preuzela je država.

Ideja o ukidanju dodatnog zdravstvenog doprinosa na mirovine potječe još od bivšeg ministra zdravlja Rajka Ostojića koji se za to zalagao u sklopu Plana 21, a sada je to pitanje ponovno aktualizirao Varga.

Oni jedini u Hrvatskoj uz poreze, prireze i dopunsko zdravstveno osiguranje plaćaju i tri posto dodatnog zdravstvenog doprinosa a zaboravlja se, ističe Hrelja, da su ti umirovljenici tijekom svog radnog vijeka, zbog solidnih plaća, također plaćali veći doprinos za mirovinsko osiguranje.

Odmah nakon stupanja na snagu izmjena Zakona o doprinosima 2009., kojima je umirovljenicima uvedeno plaćanje dodatnog doprinosa za zdravstvo, SUH je podnio Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje ocjene ustavnosti pojedinih zakonskih odredbi. Pozdravljajući najavu novog ministra, predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović podsjetila je da sindikat cijelo vrijeme traži ukidanje tog doprinosa, a da Varga ni kao direktor HZZO-a nikada nije imao negativno stajalište o tom zahtjevu.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist