Hrvatska

Valentin Dujmović u delegaciji RH na konferenciji UN-a o vodi u New Yorku

Valentin Dujmović u delegaciji RH na konferenciji UN-a o vodi u New Yorku

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović bio je u delegaciji Republike Hrvatske na konferenciji UN-a o vodi u NewYork-u.
Naime, povodom Svjetskog dana voda u New Yorku se od 22. do 24. ožujka održala Konferencija Ujedinjenih naroda o vodi. Na konferenciji je sudjelovala i Delegacija Republike Hrvatske, koju je predvodio državni tajnik Mario Šiljeg, uz njega Dujmović kao zamjenik generalnog direktora HV i Elizabeta Kos kao ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora. Značaj ove konferencije očituje se i u činjenici da ovakva globalna konferencija na temu voda nije održana od davne 1977. godine.
Naglasak Konferencije je primarno na ostvarenju cilja održivog razvoja 6 UN Agende 2030. vezanog za vode (osiguranje vodoopskrbe i odvodnje/sanitacije), ali i drugih ciljeva održivog razvoja vezanih za vode, osobito u svjetlu klimatskih promjena i kriza, pri čemu očuvanje kakvoće, kao i sve izraženije pitanje količine vodnih resursa postaje jedno od ključnih pitanja, i to na globalnoj razini.
Domaćini ove Konferencije bili su Nizozemska i Tadžikistan, a sastojala se od uvodnog i završnog zasjedanja, šest plenarnih sjednica i pet interaktivnih dijaloga.
Europska unija se pridružuje Koaliciji za prekograničnu vodnogospodarsku suradnju, kao oblik dobrovoljne obveze država Europske unije i doprinos postizanju SDG-a 6. S obzirom na veliki značaj prekograničnih vodotoka i prekogranične vodnogospodarske suradnje za Republiku Hrvatsku, RH posebno pozdravlja ovu Koaliciju.
Također su na razini EU usklađene Dobrovoljne obveze – Voluntary commitments for Water Action Agenda- skup obveza koje DČ EU, kada je o riječ o doprinosu postizanju UN Agende održivog razvoja i ciljevima relevantnim za vode, već provode ili rade na tome, koje također podržava i Republika Hrvatska. Očekuju se što konkretnije dobrovoljne obveze, i to one koje će predstavljati prekretnicu (game changer) i ubrzati ostvarivanje ciljeva.
Konferencija donosi i inicijativu za uspostavu posebnog izaslanika UN za vode (UN Special Envoy on water) s ciljem promicanja dijaloga i zastupanja pitanja relevantnih za vode (SDG 6 i drugih ciljeva održivog razvoja relevantnih za vode) na najvišoj političkoj razini u UN-u i šire, što Hrvatska podržava.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist