Hrvatska

Valentin Dujmović u delegaciji RH na konferenciji UN-a o vodi u New Yorku

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović bio je u delegaciji Republike Hrvatske na konferenciji UN-a o vodi u NewYork-u.
Naime, povodom Svjetskog dana voda u New Yorku se od 22. do 24. ožujka održala Konferencija Ujedinjenih naroda o vodi. Na konferenciji je sudjelovala i Delegacija Republike Hrvatske, koju je predvodio državni tajnik Mario Šiljeg, uz njega Dujmović kao zamjenik generalnog direktora HV i Elizabeta Kos kao ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora. Značaj ove konferencije očituje se i u činjenici da ovakva globalna konferencija na temu voda nije održana od davne 1977. godine.
Naglasak Konferencije je primarno na ostvarenju cilja održivog razvoja 6 UN Agende 2030. vezanog za vode (osiguranje vodoopskrbe i odvodnje/sanitacije), ali i drugih ciljeva održivog razvoja vezanih za vode, osobito u svjetlu klimatskih promjena i kriza, pri čemu očuvanje kakvoće, kao i sve izraženije pitanje količine vodnih resursa postaje jedno od ključnih pitanja, i to na globalnoj razini.
Domaćini ove Konferencije bili su Nizozemska i Tadžikistan, a sastojala se od uvodnog i završnog zasjedanja, šest plenarnih sjednica i pet interaktivnih dijaloga.
Europska unija se pridružuje Koaliciji za prekograničnu vodnogospodarsku suradnju, kao oblik dobrovoljne obveze država Europske unije i doprinos postizanju SDG-a 6. S obzirom na veliki značaj prekograničnih vodotoka i prekogranične vodnogospodarske suradnje za Republiku Hrvatsku, RH posebno pozdravlja ovu Koaliciju.
Također su na razini EU usklađene Dobrovoljne obveze – Voluntary commitments for Water Action Agenda- skup obveza koje DČ EU, kada je o riječ o doprinosu postizanju UN Agende održivog razvoja i ciljevima relevantnim za vode, već provode ili rade na tome, koje također podržava i Republika Hrvatska. Očekuju se što konkretnije dobrovoljne obveze, i to one koje će predstavljati prekretnicu (game changer) i ubrzati ostvarivanje ciljeva.
Konferencija donosi i inicijativu za uspostavu posebnog izaslanika UN za vode (UN Special Envoy on water) s ciljem promicanja dijaloga i zastupanja pitanja relevantnih za vode (SDG 6 i drugih ciljeva održivog razvoja relevantnih za vode) na najvišoj političkoj razini u UN-u i šire, što Hrvatska podržava.

Pročitajte još

SNAŽAN RAST U godinu dana broj obrta veći za 7.190

Dulist

UVODI SE NOVI SUSTAV ZA UZBUNJIVANJE U subotu će svi dobiti testnu poruku!

Dulist

Vlada predstavila poreznu reformu. Evo koliko će kome rasti plaće

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija