Hrvatska

SCHENGENSKI PROSTOR Od danas nova pravila u zračnim lukama

Devet međunarodnih zračnih luka u Hrvatskoj s prvim današnjim letovima počelo je primjenu schengenskih pravila pri odlasku i dolasku putnika. Uvođenje Schengena na aerodromima prolongirano je za više od tri i pol mjeseca u odnosu na kopnene i morske granice zbog složenosti prilagodbe te uvođenja ljetnog reda letenja, navodi Jutarnji list.
Tako od danas svi putnici koji na hrvatske aerodrome dolaze iz prostora Schengena imaju status domaćeg putnika i ne prolaze kontrole po izlasku iz aviona.
Uprave svih međunarodnih aerodroma tvrde da spremno dočekuju nova pravila i naglašavaju da će za tzv. schengenske putnike ova promjena značiti iznimno brz prolazak aerodromske zgrade pri dolasku u Hrvatsku.
Iako će za putnike na domaćim letovima, što uključuje sve one iz područja Schengena, biti ukinute kontrole osobnih dokumenata, iz policije upozoravaju da svi moraju kod sebe imati osobne iskaznice ili putovnice. Policija u svakom trenutku može bilo od kojeg putnika u aerodromskoj zgradi zatražiti osobne dokumente.
Naime, upozoravaju iz policije, postoje sustavi koji graničnu policiju upozoravaju na dolazak pojedinih putnika i ako postoji potreba ili dojava o nekom putniku, mogu se primijeniti kompenzacijske mjere i kontrola.
Što se tiče međunarodnih putnika, za njih se ništa ne mijenja. Policija će preko Nacionalnog sustava za kontrolu državne granice skenirati te putnike, provjeravati ih u nacionalnim bazama podataka, Interpolovim bazama podataka, schengenskom informacijskom sustavu i nizu drugih sigurnosnih baza podataka kao i do sada.

Pročitajte još

Brnjac predstavila Zakon o turizmu direktorima regionalnih turističkih zajednica

Dulist

Od lipnja rastu plaće za 219 tisuća službenika u državnim i javnim službama

Dulist

Poskupljuje gorivo, objavljene nove cijene

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija