Politika

VALENTIN DUJMOVIĆ ‘Kanalizacija u povijesnoj jezgri naš je prioritet’

VALENTIN DUJMOVIĆ 'Kanalizacija u povijesnoj jezgri naš je prioritet'

Prije 600 godina Dubrovčani su sagradili kanalizaciju i oborinsku odvodnju u onom što danas zovemo povijesnom jezgrom našeg grada, a taj sustav i danas je u funkciji. I zahtjeva našu žurnu obnovu.

Nakon što je taj sustav izgrađen na njega je priključena i oborinska odvodnja koja je imala svrhu njegovog čišćenja, ali danas je jedan od glavnih razloga zašto moramo tom sustavu posvetiti posebnu pažnju. Jer prilikom velikih kiša kroz kanal ispod Straduna prolazi osim vode i sav otpad, uključujući i krupno kamenje te pijesak, koji se nađe na putu i tako pridonosi njegovom začepljivanju. Ali nisu jedino oborinske vode problem, već su to i velike količine masnoća i otpada koje nesavjesni pojedinci izlijevaju u kanalizaciju, a sve to dovelo je do toga da je danas čak 75 posto površine kanala ispod Straduna začepljeno.

Zbog toga sam kao predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik zajedno s našim stručnjacima još prošle godine pokrenuo projekt sanacije i rekonstrukcije tog kanala. Nažalost padom proračuna zaustavljen je i taj bitni projekt za naš grad i naš turizam jer su potrebni novci za njegovu realizaciju bili predviđeni u kreditu od 50 milijuna kuna za koji nismo dobili suglasnost Ministarstva financija, upravo zato što nije donesen proračun za ovu godinu.

Tako su nepotrebno politikantstvo i neutemeljena želja za foteljama tadašnjih vijećnika, a danas gradonačelničkih kandidata Mata Frankovića i Mara Kristića te njihovih partnera bili ključni u zaustavljanju brojnih prioritetnih projekata Vodovoda.

Iako je sanacija kanalizacijskog kanala ispod Straduna tek jedan u nizu takvih projekata, iznimno nam je bitan i zbog toga što će se njegovom rekonstrukcijom zapravo značajno rasteretiti cijeli kanalizacijski sustav u povijesnoj jezgri i tako riješiti taj problem dugoročno. Ujedno želim istaknuti kako će se pri njegovoj realizaciji upotrijebiti najnovija tehnologija, dok će sama rekonstrukcija biti izvedena na jedinstven i inovativan način, kako bi se ujedno zaštitio povijesni kanal koji i sam spada u najznačajnije spomenike kulturne baštine našeg grada.

Iako smo mogli, propustili smo priliku ovaj dugogodišnji problem imati riješen već danas. Zato pozivam građane da na ovim izborima pokažu onima koji su isključivi krivci za to, rušiteljima proračuna i kočiteljima razvoja našeg grada, da se ipak Dubrovnik zaustaviti ne može. Jer na izborima pred nama građani zapravo moraju odlučiti žele li nastavak razvoja i stabilnosti ili nastavak politike rušenja i sabotiranja života grada i njegovih stanovnika kakvu vode HDZ i MOST.

Kao gradonačelnik Dubrovnika već na drugoj sjednici Gradskog vijeća predložit ću proračun kakav je trebao biti izglasan krajem prošle godine, a potom i odmah zajedno s novom Upravom Vodovoda krenuti u realizaciju ovog iznimno bitnog projekta odmah na kraju ovogodišnje turističke sezone.

Jedino žalim što već danas ne možemo reći dok šetamo Stradunom kako je ispod naših nogu idealan spoj suvremene tehnologije i genijalnosti starih Dubrovčana koji su još prije 600 godina znali kako čuvati svoje zdravlje i brinuti o javnom interesu. Nastavimo njihovim stopama!

Valentin Dujmović
Kandidat za gradonačelnika Dubrovnika

PROMO

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist