Grad

ŽIVIO SVETI VLAHO! Otvorena je 1049. Festa

Otvorena je 1049. Festa svetog Vlaha! Iako smo ovu Festu dočekali u nešto drukčijim uvjetima zbog pandemije koronavirusa, dio vjernika ipak se okupio ispred Parčeve crkve kako bi s barjaktarima, festanjulima, svećenicima sudjelovali u otvorenju. Svi oni koji nisu mogli biti na Stradunu, imali su priliku otvorenje Feste pratiti online. Otvorenju Feste prethodio je mimohod Gradske glazbe koja je prodefilirala Stradunom, a potom su i barjaktari pozdravili Parčev hram.

Apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uznić nakon čitanja Lausa istaknuo je kako ovogodišnju Festu zbog pandemije slavimo pod posebnim uvjetima, u nešto skromnijem ozračju, ali s jednakom privrženošću i ufanjem i Parčev zagovor.

-Dok vama koji pratite otvorenje preko interneta i televizije nedostaje fizička prisutnost i zajedništvo okupljenih, nama nedostajete vi, nedostaje nam vaša fizička prisutnost. Vjerujemo da i jedni i drugi možemo osjetiti snažnu duhovnu povezanost i zajedništvo jednih s drugima i svih zajedno s dragim nam svecem. Iako već dulje živimo ovo novo normano, čekamo povratak starog normalnog. Vrijeme nije stalo, ljudski život svakodevno ispisuje svoju povijest u vremenu koje nam je darovano – rekao je mons. Uzinić.
Dotaknuo se i moćnika Dubrovačke katedrale koji će na sutrašnju Festu obilježiti 300. obljetnicu.

-U njemu su iznimne relikvije povezane uz život Isusa Krista i živote svetaca kao i za nas osobito značajne relikvije našeg Parca. Ljubav koju su naši preci uložili u skupljanje relikvija i uređenje moćnika govori koliko je njima to bilo važno. Što nama danas znače relikvije i moćnik? Svojevrsnu grobnicu ili riznicu umjetničkih predmeta od srebra i zlata? Moćnik naše Katedrale je blago iznimne umjetničke vrijednosti, ali za nas vjernike on je i neizmjerno duhovno blago koje progovara o zajedničkom hodu Boga i njegovog naroda – istaknuo je mons. Uzinić.

Rektor crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić pročitao je potom čestitke i pozdrave za Festu naših pomoraca, ali i svih onih koje je naš najvažniji blagdan zatekao izvan grada. Prineseni su darovi na blagoslov, poletjele su i golubice, a na kraju ceremonije festanjuli Ivica Đurđević – Tomaš i Ivica Vrlić podigli su i barjak na standal pored crkve uz Himnu sv. Vlaha.

Pročitajte još

SREDSTVIMA EU FONDOVA Libertas nabavlja još 18 novih autobusa

Dulist

ŽANAMARI U GRADU ‘Malo smo i radili, ali to će biti iznenađenje’

Dulist

HOĆE LI NAM IMATI TKO ODRADITI SEZONU? ‘Prije smo po čistačicu morali u Makedoniju, a sada za radno mjesto dođe 70 prijava’

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija