Grad

ŽIVIO SVETI VLAHO! Otvorena je 1049. Festa

Otvorena je 1049. Festa svetog Vlaha! Iako smo ovu Festu dočekali u nešto drukčijim uvjetima zbog pandemije koronavirusa, dio vjernika ipak se okupio ispred Parčeve crkve kako bi s barjaktarima, festanjulima, svećenicima sudjelovali u otvorenju. Svi oni koji nisu mogli biti na Stradunu, imali su priliku otvorenje Feste pratiti online. Otvorenju Feste prethodio je mimohod Gradske glazbe koja je prodefilirala Stradunom, a potom su i barjaktari pozdravili Parčev hram.

Apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uznić nakon čitanja Lausa istaknuo je kako ovogodišnju Festu zbog pandemije slavimo pod posebnim uvjetima, u nešto skromnijem ozračju, ali s jednakom privrženošću i ufanjem i Parčev zagovor.

-Dok vama koji pratite otvorenje preko interneta i televizije nedostaje fizička prisutnost i zajedništvo okupljenih, nama nedostajete vi, nedostaje nam vaša fizička prisutnost. Vjerujemo da i jedni i drugi možemo osjetiti snažnu duhovnu povezanost i zajedništvo jednih s drugima i svih zajedno s dragim nam svecem. Iako već dulje živimo ovo novo normano, čekamo povratak starog normalnog. Vrijeme nije stalo, ljudski život svakodevno ispisuje svoju povijest u vremenu koje nam je darovano – rekao je mons. Uzinić.
Dotaknuo se i moćnika Dubrovačke katedrale koji će na sutrašnju Festu obilježiti 300. obljetnicu.

-U njemu su iznimne relikvije povezane uz život Isusa Krista i živote svetaca kao i za nas osobito značajne relikvije našeg Parca. Ljubav koju su naši preci uložili u skupljanje relikvija i uređenje moćnika govori koliko je njima to bilo važno. Što nama danas znače relikvije i moćnik? Svojevrsnu grobnicu ili riznicu umjetničkih predmeta od srebra i zlata? Moćnik naše Katedrale je blago iznimne umjetničke vrijednosti, ali za nas vjernike on je i neizmjerno duhovno blago koje progovara o zajedničkom hodu Boga i njegovog naroda – istaknuo je mons. Uzinić.

Rektor crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić pročitao je potom čestitke i pozdrave za Festu naših pomoraca, ali i svih onih koje je naš najvažniji blagdan zatekao izvan grada. Prineseni su darovi na blagoslov, poletjele su i golubice, a na kraju ceremonije festanjuli Ivica Đurđević – Tomaš i Ivica Vrlić podigli su i barjak na standal pored crkve uz Himnu sv. Vlaha.

Pročitajte još

Na parkingu Gradac oboljela dva stabla, u četvrtak stižu nova

Dulist

FOTO Predstavljen dubrovački dječji vodič ‘Đir po Gradu’

Dulist

PARKING STANARA KARINGTONKE Gradit će dodatnu etažu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija