Grad

Uzinić pozvao papu Franja u Dubrovnik

Mate Uzinić

Dubrovačka biskupija pozvala je papu Franja sljedeće godine u Dubrovnik, rekao je u četvrtak u tom gradu biskup dubrovački Mate Uzinić.
Istaknuo je kako Dubrovnik sljedeće godine slavi dvije velike obljetnice, a tim povodom uputio je poziv papi Franju.
”Na nedavnom hodočašću u Rimu pozvali smo papu da nam se pridruži u proslavi 1700. obljetnice mučeničke smrti svetog Vlaha i 600. obljetnice dubrovačkog zakona kojim je zabranjena trgovina robljem. Papa nije prihvatio poziv, ali nije ni odbio”, rekao je Uzinić te dodao kako je papin dolazak ipak uvjetovan nizom čimbenika.
”Prilikom jednog razgovora papa mi je rekao kako Dubrovnik nije daleko”, rekao je Uzinić na konferenciji na kojoj je predstavljeno financijsko izvješće Dubrovačke biskupije za 2014. godinu.
”Dubrovačka biskupija prošle godine je imala više od 25 milijuna kuna prihoda, te više od 23 milijuna kuna rashoda”, rekao je ovom prilikom Uzinić te istaknuo kako je njihovo financijsko poslovanje pokazatelj koliko slušaju Isusove riječi i naviještaju njegovo Evanđelje svima.
”Naše financijsko poslovanje pokazuje kako ispunjavamo svoje poslanje. Pripremanje ovog izvješća nama u Dubrovačkoj biskupiji bio je poticaj da vidimo koliko smo toj svojoj zadaći odgovorili, ali i da vidimo kako to možemo još više raditi”, rekao je Uzinić.
Najavio je kako će dubrovačka Crkva kroz godine koje slijede biti manje usmjerena samoj sebi, a sve više će se okretati drugima i temeljnom poslanju odnosno naviještanju Evanđelja.
Glavni ekonom Dubrovačke biskupije Mario Dominiković istaknuo je kako su tvrtke u vlasništvu Biskupije, Pokora i Visia Centrum u ožujku ove godine pripojene tvrtki Benfortuna te su prestale postojati.
Naime, tvrtka Pokora svojedobno je osnovana upravo kako bi se iz Benfortune izdvojio neuspjeli višemilijunski projekt Biozon, a nakon što su zatvorena sva dugovanja prema dobavljačima i vjerovnicima tvrtka je likvidirana. Kako je rečeno na današnjoj konferenciji Dubrovačka biskupija je očistila ”lošu aktivu i postala zdrav ekonomski sustav”, no istodobno se dodatno zadužila za tri milijuna eura na rok od 12 godina.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist