Crna kronika

Kapetan albanske ribarice kažnjen s 80 tisuća kuna

Pomorska policija

Policijski službenici Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka su u ponedjeljak ujutro, praćenjem tehničkih sustava za nadzor morskog prostora odnosno državne granice na moru uočili na poziciji 42°08’51”N i 18°22’42”E, južno od Molunta, ulazak u isključivi gospodarski pojas Republike Hrvatske ribarskog plovila imena AUCLA, zastave Republike Albanije pri čemu se plovilo kretalo brzinom od 2,5 čvora što je ukazivalo na mogućnost obavljanja gospodarskog ribolova, a što je, za plovila trećih zemalja, zabranjeno. Na mjesto događaja odmah je upućeno policijsko plovilo na koje se ukrcao ribarski inspektor Ministarstva poljoprivrede i s kojim je obavljena izvanredna zajednička aktivnost kroz rad Područne jedinice koordinacije Dubrovnik.

-Oko 12.30 sati, dok se albanska ribarica nalazila 3,13 NM unutar isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske, izvršen je prekrcaj dva policijska službenika i ribarskog inspektora u cilju sprovođenja ribarice u Dubrovnik i daljnje postupanje u smislu pokretanja prekršajnog postupka radi povrede Zakona o morskom ribarstvu – ističu iz MUP-a.

Općinski sud je kaznio zapovjednika albanske ribarice novčanom kaznom u iznosu od ukupno 6.000,00 kuna ali je morao platiti i naknadu zbog štete počinjene ribama i drugim morskim organizmima u iznosu od 72.258,00 kuna.

Nakon uplate navedene kazne albanska ribarica je u utorak, tijekom popodnevnih sati napustila hrvatski morski prostor.

-Ovaj događaj primjer je zajedničkog rada, u ovom slučaju policije i ribarskih inspektora, usmjerenog na zaštitu ne samo morskog prostora pod punom suverenošću Republike Hrvatske već i prostora isključivog gospodarskog pojasa u kojem Republika Hrvatska štiti sva svoja prava propisana Pomorskim zakonikom i Zakonom o morskom ribarstvu – ističu iz MUP-a.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

U moru u Portu pronađeno tijelo muškarca (43)

Dulist

PRONAĐENO BEŽIVOTNO TIJELO U NERETVI Policija: ‘Nisu uočeni tragovi koji ukazuju da se radi o kaznenom djelu’

Dulist

PRISTUPNE CESTE MOSTU U frontalnom sudaru na Pelješcu lakše ozlijeđena jedna osoba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija