Aktualno

UZ SVJETSKI DAN ALZHEIMERA Društvo je i dalje neosjetljivo na za znanost tajanstvenu bolest

UZ SVJETSKI DAN ALZHEIMERA Društvo je i dalje neosjetljivo na za znanost tajanstvenu bolest

U Dubrovniku će se u ponedjeljak, 21. rujna drugi put obilježiti Svjetski dan Alzheimerove bolesti.

Tom prigodom svečano će se otvoriti nove prostorije Udruge DUSAB (Dubrovačka udruga skrbnika, bolesnika i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija), u staroj zgradi Atlantske plovidbe. Udruga, koja djeluje gotovo 15 mjeseci, zahvaljuje se kapetanu Peru Kulašu, predsjedniku Atlantske Plovidbe d.d., na velikodušnoj donaciji korištenja prostora udruzi kako bi mogli nastaviti pružati usluge “DUSAB Kluba” (edukacije, potpora i druženje skrbnika i prijatelja bolesnika demencije).

– Novi prostori će nam pomoći u realizaciji ciljeva “mobilnog palijativnog tima” kao “dnevnog boravka” za bolesnike Alzheimerove bolesti i ostalih demencija – kaže dopredsjednica Beba Pažin.

Iz Udruge DUSAB upozoravaju da u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima oko 2364 bolesnika (po statistikama Alzheimer Europe) i da je pacijenata iz godine u godinu sve više te da se bolest počinje pojavljivati sve ranije. S druge strane, društvo nije dovoljno ni upoznato ni osjetljivo na ovu, za znanost i dalje tajanstvenu bolest, a stigma u vezi bolesti najjača je na našem području.

Alzheimerova bolest nije samo bolest zaboravljanja, to je bolest koja je sustavna i napada cijeli organizam.
– U pitanju je neizlječiva bolest s jako skupim lijekovima, bez prilagođenih usluga, a koja je veliki teret za zdravstvo, kao i za društvo jer stvara socijalni problem – objasnio je predsjednik DUSAB-a Pero Kalinić.

Na Svjetski dan Alzheimerove bolesti, udruga DUSAB će upoznati okupljene ne samo s bolešću i njenim simptomima i stupnjevima, već i s uslugama koja je Udruga do sada ostvarila i pruža svim bolesnicima, skrbnicima i osobama zainteresiranima za ovu bolest, nego i s novim planovima za ostvarenje temeljnih ciljeva.

Pročitajte još

OPOZIV PROIZVODA Jeste li kupovali ove grickalice?

Dulist

HDZ i Domovinski pokret dogovorili novu Vladu!

Dulist

[FOTO] Gradonačelnik Mato Franković obišao radove na Opskrbnom centru u Mokošici

Dulist