Aktualno

POZIV EKO-OMBLIĆIMA Kako mogu pomoći u zaštiti ozonskog sloja?

POZIV EKO-OMBLIĆIMA Kako mogu pomoći u zaštiti ozonskog sloja?

Mladi eko aktivisti Eko Omblići u Zeleno sunce pozivaju se u Eko centar u Mokošici 16. rujna s početkom u 20 sati gdje će se, uz Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja pogledati film ‘Kako mogu pomoći u zaštiti ozonskog sloja?’ Nakon gledanja filma slijedi okrjepa uz sladoled Sveti Vlaho.

Ovogodišnji Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja obilježava se pod sloganom ‘Ozon: Sve što stoji između tebe i UV zraka’. Ove godine je i 30. obljetnica Bečke konvencije o zaštiti ozonskog sloja koja je omogućila da se dvije godine kasnije usvoji Montrealski protokol, trenutno jedini obvezujući međunarodni instrument za smanjenje stakleničkih plinova.

Inače Montrealski protokol, ističe Jadranka Šimunović, je najuspješniji međunarodni sporazum kojim je omogućeno spašavanje ozonskog sloja od negativnih posljedica ljudskog djelovanja. To je najbolji primjer kako se zajedničkim naporom svih svjetskih država za okoliš i ljude mogu napraviti velike stvari. Prema procjenama UN-a, u 28 godina provođenja Protokola smanjena je potrošnja 98 posto tvari koje oštećuju ozonski sloj.

– Stručnjaci predviđaju potpunu uspostavu prirodne ravnoteže i oporavak ozonskog sloja oko 2050. Montrealski protokol spriječio je milijune slučajeva raka kože i desetke milijuna slučajeva očne mrene – navodi Šimunović.

Pročitajte još

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist