Zanimljivosti

Uz samu obalu Cavtata snimljen neočekivan, simpatičan, ali ipak nepoželjni gost

Institut za oceanografiju i ribarstvo objavio je kako su tijekom terenskih istraživanja u sklopu projekta LEKFishResCRO (HRZZ), ‘naletjeli’ na neočekivanoga gosta kod Cavtata, uz samu obalu na tek kojem metru dubine. Radi se naime o vrsti ribe iz roda Abudefduf.

-Zbog izrazite sličnosti između tri potencijalne vrste, nećemo nagađati o kojoj se točno radi, no svakako se radi o stranoj vrsti. Moguće je da je ova ribica (ili više njih) puštena iz akvarija s nekog broda, no isto tako nije isključeno ni da je nekim drugim putem dospjela u Jadran. Inače, radi se o popularnim vrstama u akvaristici – ističu iz Instituta.

Abudefdufi (inače bliski rođaci našeg crneja) se sve češće pojavljuju u cijelom Sredozemnom moru, a ovo je već treći nalaz za Jadran.

-Nažalost, ribu nismo uspjeli uhvatiti jer se dala u bijeg nedugo nakon ovog ‘photo sessiona’. Par dana poslije, vratili smo se na isto mjesto u namjeri da je uhvatimo, no opet bezuspješno. Specifičan teren sa brojnim špiljicama i dubokim usjecima jednostavno je idealno mjesto za skrivanje ove spretne ribice. Moguće je da se još nalazi na istom području, pa ako netko od ribolovaca s područja Cavtata ima mogućnost i želju da se uhvati u koštac s njom, nek nam se javi u inbox. Da napomenemo, iako se radi o simpatičnoj ribici, u ekološkom smislu ona je ipak nepoželjni gost – naglašavaju iz Instituta.

Foto: Printscreen / Institut za oceanografiju i ribarstvo

Pročitajte još

Slatki tjedan ususret Božiću u DEŠI

Dulist

[FOTO/VIDEO] ČESTITKE! Svečana promocija diplomanata Sveučilišta Libertas

Dulist

Znate li tko je održao prvo kulturno događanje u prosincu 1991.?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija