Županija

Uz redovne obveze vratili 6, 5 milijuna kuna duga

Metković - konferencija za medije

Vodstvo grada Metkovića najavilo je tiskovnu konferenciju na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća, na kojoj su izglasali Proračun za 2014., na kojoj su namjeravali upoznati javnost i građane Metkovića detaljnije s učincima radikalnih rezova i sređivanja stanja u gradskim financijama.

Tiskovnu su održali jutros u 10 sati povodom sedam mjeseci od preuzimanja vlasti u Gradu Metkoviću.

Tiskovnu je otvorio zamjenik gradonačelnika Metkovića Nikola Grmoja koji je prisutne podsjetio da dug grada iznosi 17,6 milijuna kn, što je gotovo cijeli godišnji prihod Grada, a do kojeg su došli nakon skoro tri mjeseca snimanja stanja koja je toliko potrajalo zbog općeg kaosa u gradskim financijama.

Iako su na posljednoj sjednici Gradskog vijeća najavili da su uštedili više od 3 miljuna kuna jer su podmirili 3 zaostale plaće, zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur izjavila je da su u samo prvih sedam mjeseci, otkada je Most pobijedio na izborima, dug Grada smanjili za puno više od spomenutih 3 milijuna kuna. Naime, Grad Metković je u proteklom razdoblju podmirio nevjerojatnih 6.462.310,60 kn duga, a to iznosi 35 posto realnih godišnjih prihoda Grada Metkovića.

Uz vraćanje duga redovito su plaćane sve obveze Grada, koje dosada nisu redovno isplaćivane poput plaća, obaveza prema Crvenom Križu, JVP-u itd. Dakle, uz redovito podmirivanje tekućih obveza Grad je svaki mjesec vraćao skoro po milijun kn zatečenoga duga. Važno je istaknuti da smo opisane obveze platili, a da Grad nije digao nikakav kredit, kako su to zlonamjerno pisali neki mediji, istaknula je zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur

Taj čudesan pothavt pošao im je za rukom jer su na minimalac smanjene plaće cijeloj Gradskoj upravi i ustanovama, tako da, primjerice, gradonačelnik ima placu 3,600 kn, zamjenici gradonačelnika volontiraju, a vijećničke naknade iznose samo jednu kunu. Isto tako, ukinute su naknade nadzornim odborima i upravnim vijećima. Troškovi reprezentacije smanjeni su za 10 puta, putni troškovi za 8 puta. Treba znati da je već u prvoj polovini 2013. godine, dakle, prije primopredaje vlasti, probijen cijeli proračun za sport, kulturu i udruge te u te svrhe nismo htjeli uplatiti ni lipe. Bez obzira na to, volontiranjem brojnih Metkovaca i njihovim angažmanom, Metković odavno nije bio bogatiji ljetnim i prosinačkim manifestacijama, a sport je u nekoliko grana postigao puno bolje uspjehe nego prethodnih godina, zaključila je zamjenica Ujdur.

Zahvaljujući tako oštrim mjerama napravili smo čudo. Dug smo smanjili za 6.462.310,60 kn. Toliko smanjenje duga omogućuje nam da možemo jednostavnije planirati izvršenje proračuna te ulaganje u poduzetničke i razvojne projekte. Stoga nećemo i dalje moći istom dinamikom smanjivati dug Grada nego ćemo naglasak staviti na projekte do kojih možemo doći bez konopaca oko vrata i s mogućim ovrhama, kakva je situacija bila prvih mjesec dana, kada su nam “jako zahvalni” dobavljači iz vremena bivše garniture dostavljali ovrhe. Pred nama je još uvijek više nego težak posao kako bismo pridignuli grad koji nam je ostavljen na koljenima, dodao je gradonačelnik Petrov.

Gradonačelnik Božo Petrov dotakao se i nedostatka vizije razvoja grada i činjenice da Grad za vrijeme bivše vlasti nije aplicirao ni na jedan EU projekt, kao niti na gospodarske projekte koji su bili nuđeni na razini RH.

U samo ovih prvih sedam mjeseci Grad Metković je aplicirao na četiri europska projekta uz dodatno aplikacije gradskih poduzeća prema EU fondovima.

Osim aplikacija prema EU fondovima, Grad Metković je aplicirao za projekt digitalizacije kina na razini Ministarstva kulture RH.

– Svjesni smo da je prvi rok prijave prošao prije nego smo počeli voditi gradsku upravu i da je za tu nemarnost netko drugi kriv. Svjesni smo da Ministarstvo kulture ulaže velik novac za Prirodoslovni muzej, čiji nastavak opremanja pozdravljamo, ali isto tako tražimo da se zbog nemarnosti prijašnje vlasti ne kažnjava Metković već da nam izađu u susret i da Metković uđe u projekt digitalizacije te konačno dobije svoje kino, jedno od bitnih značajki svakog grada – istaknuto je na konferenciji.

– Isto tako nadamo se da će ministarstvo financija prepoznati odgovorno ponašanje nove Gradske uprave i otpisati dio dugova koji se mogu otpisati (poput PDV-a za rekonstrukciju trga i parka koji sad već iznosi 2,8 milijuna kn), kada se to već činilo i mnogim neodgovornim gubitašima. Svjesni smo da je Grad Metković sam kriv za nastale dugove, ali nisu svi Metkovci krivi za zatečeno stanje. Ako Država ne pomogne, svi ćemo, ni krivi ni dužni, ispaštati – zaključio je Petrov.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist