Grad

UZ 700. OBLJETNICU LJEKARNE MALE BRAĆE Što se krije u ormariću s mrtvačkom glavom?

UZ 700. OBLJETNICU LJEKARNE MALE BRAĆE Što se krije u ormariću s mrtvačkom glavom?

U muzejskoj postavi ljekarne Male braće postoji drveni ormarić na čijim staklenim vratima stoji bijelom bojom napisano „Venena“, a ispod natpisa nacrtana je mrtvačka glava sa simbolom medicine.

To je ormarić u kojem su se čuvali lijekovi vrlo jakog djelovanja tzv. Remedia claudenda ili Venena. To su lijekovi koji u vrlo malim količinama djeluju ljekovito, a ako ih se uzme u samo malo većoj dozi djeluju toksično. Takvi lijekovi izdavali su se i u staro doba isključivo na recept i obično su se u ljekarnama čuvali odvojeno od drugih lijekova, pod ključem ili u trezoru. U ljekarni Male braće oni su bili izolirani u drvenom ormariću, koji je s prednje strane zatvoren staklenom stjenkom, a koju su skrivenim jednostavnim trikom mogli otvarati samo oni koji su u njega bili upućeni.

Zanimljivo je da se i danas u njemu nalazi pet malih stojnica, s natpisima ekstrakta biljaka koji su se u njima čuvali. To su, s lijeva na desno: 1. extr: herb: Hyoscya (crna bunika); 2. extr: Cicutae (otrovna trubeljika), 3. extr: Belladonna herb: ex succo (bijela bunika); 4. extr: Pulsatilla (gorka sasa); 5. Extr: rad: Hellebo: nigr: (velecvjetni crni kukurijek). Većina ovih biljaka danas u Hrvatskoj, zbog ugroženosti, spadaju u zakonom zaštićene vrste.

Posude su male, što upućuje na činjenicu da je tih lijekova bilo potrebno vrlo malo i da su se zbog njihova jakog djelovanja koristili u malim količinama. Za velecvjetni crni kukurijek (Helleborus niger), čiji su čak i listovi otrovni, u literaturi se na primjer navode slučajevi da su zabilježena trovanja ljudi koji su pili mlijeko stoke koja je pasla tamo gdje je on rastao.

Ormarić stilski pripada 18. stoljeću s elementima rokoko stila, odnosno kasnog baroka. Dno ormarića izvana, kao i čitava njegova površina iznutra, ukrašeno je oslikanom pozlaćenom kožom, starijom od njega vjerojatno punih 150 godina. Na vrhu se nalazi drveni ljekarnički znak, zmija omotana oko štapa, koji je očito u prošlosti doživio oštećenje, pa je vrlo jednostavno restauriran.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist