Hrvatska

Uvodi se porez na ekstraprofit, evo tko će ga i koliko plaćati

Uvodi se porez na ekstraprofit, evo tko će ga i koliko plaćati

Premijer Andrej Plenković je najavio da se uvodi porez na ekstraprofit. Detalje o tome javnosti je objavio ministar financija Marko Primorac.

-Cilj nije kažnjavati poduzetnike, utvrđivati dobit za koju vlada smatra da bi bila realna, cilj je u ovim okolnostima kad solidarnost treba doći do izražaja, svatko od nas treba dati svoj doprinos. Ne mislim samo na poduzetnike, mislim i na građane koji su pomogli plaćaju PDV. I oni najranjiviji pune državni proračun. Smatram da je opravdano i pravedno što će se oporezivati najveći porezni obveznici – rekao je Primorac.

-Oni čiji je prihod bio veći od 300 milijuna kuna plaćat će ekstraprofit ako imaju dobit veću od 20 posto od prosjeka. Imat će stopu od 18 posto poreza na dobit dakle, te dodatan porez koji će ovisiti o razini profita u 2022., a plaćat će oni čija će dobit biti iznad razine od 20 posto od prosjeka u zadnje 4 godine. Npr., ako je nekome dobit rasla sto posto u odnosu zadnje 4 godine, njemu će efektivna porezna stopa biti oko 30 posto poreznog opterećenja po novom izračunu – opisao je Primorac.

Tiče se svih poduzetnika, a ne samo energetskog sektora dodao je i rekao da očekuje da bi ukupan porezni prihod bio 2 milijarde kuna, a novi porez plaćalo bi oko 200 najvećih firmi, prenosi Index. ‘To je procjena temeljem podataka za 2021. Što će biti za 2022., vidjet ćemo’, rekao je.

‘Mi ćemo ih koristiti isključivo da pomognemo najugroženijima, a ne za punjenje državnog proračuna. To je jednokratan porez za 2022. godinu’, rekao je Primorac.

Pročitajte još

Hrvatska je službeno od Francuske preuzela šesti ‘Rafale’

Dulist

Bačić: Svaku treću nekretninu kupio stranac, a 40 posto svih stanova plaćeno u gotovini

Dulist

Počeli online upisi u prvi razred

Dulist