Hrvatska

DZS: Cijene u listopadu na godišnjoj razini više za 13,2 posto

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u listopadu 2022. u odnosu na rujan 2022. u prosjeku su više za 1,3 posto, ističu iz Državnog zavoda za statistiku. U odnosu na listopad 2021., tj. na godišnjoj razini, u prosjeku su više za 13,2 posto, dok su u godišnjem prosjeku više za 9,4 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Hrana i bezalkoholna pića, za 19,7 posto, Restorani i hoteli, za 17,8 posto, Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 16,1 posto, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 15,8 posto, Prijevoz, za 11,5 posto, Razna dobra i usluge, za 10,7 posto, Rekreacija i kultura, za 8,4 posto, Odjeća i obuća, za 6,6 posto, Alkoholna pića i duhan, za 4,4 posto, Zdravlje, za 3,5 posto, te Obrazovanje, za 2,3 posto.

Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku ostvaren u skupini Hrana i bezalkoholna pića

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u skupinama Hrana i bezalkoholna pića (+5,11 postotnih bodova), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+2,72 postotna boda), Prijevoz (+1,69 postotnih bodova), Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva (+0,90 postotnih bodova), Restorani i hoteli (+0,89 postotnih bodova), Razna dobra i usluge (+0,66 postotnih bodova), Rekreacija i kultura (+0,44 postotna boda), Odjeća i obuća (+0,39 postotnih bodova), Alkoholna pića i duhan (+0,22 postotna boda) te Zdravlje (+0,11 postotnih bodova).

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Energija, za 19,9 posto (doprinos porastu od +3,34 postotna boda).

Na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Odjeća i obuća, za 6,9 posto (doprinos porastu od +0,40 postotnih bodova), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 2,8 posto (+0,47 postotnih bodova), Hrana i bezalkoholna pića, za 1,0 posto (+0,26 postotnih bodova), Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, te Zdravlje, po svakoj skupini za 0,8 posto (doprinos porastu od +0,05 postotnih bodova u skupini Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva te +0,03 postotna boda u skupini Zdravlje).

Porast cijena ublažio je pad cijena u skupini Rekreacija i kultura, za 0,8 posto (-0,04 postotna boda).

 

Pročitajte još

Naša ‘osobna’ proglašena jednim od najljepših identifikacijskih dokumenata

Dulist

Trgovci će birati 16 radnih nedjelja, iznimka su određeni prodajni objekti

Dulist

Vlada: Besplatni školski obroci za 311 tisuća učenika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija