Politika

USVOJEN REBALANS ‘Netko se obogatio na nedovršenom domu ispod bolnice, a Grad sad plaća rušenje’

USVOJEN REBALANS 'Netko se obogatio na nedovršenom domu ispod bolnice, a Grad sad plaća rušenje'

Proračun Grada Dubrovnika pred prvim je rebalansom. Uvodno je gradskim vijećnicima gradonačelnik Mato Franković rekao kako se nada da će ih biti još radi povećanja prihoda.

-Najveća stavka otpada na prehranu u školama, a ta sredstva Gradu doznačuje Ministarstvo – objasnio je.

-Nemamo još prostorne mogućnosti za tople obroke, ali u skladu sa smjernicama HZJZ-a i Ministarstva u škole se dostavljaju obroci po normativima te su više, manje svi zadovoljni – dodao je.

Osvrnuo se i na projekt semafora na Pilama vrijedan 15 tisuća eura.

-Vjerujemo da bismo na taj način mogli smanjiti prisutnost prometnog redara na prijelazu na Pilama – rekao je gradonačelnik. Povećanje sredstava odnosi se i na izgradnju spomen obilježja poginulom vatrogascu Goranu Komlencu. Cilj je da se on izgradi do prve obljetnice njegovog stradanja. Planira se i privremeni azil za životnije na Grabovici.

-Sve građevine za privremeni azil bit će korištene i za izgradnju trajnog azila – napomenuo je. Vrlo skoro očekuju se natječaji EU fondova za njegovu izgradnju.

-Sljedeća investicija jest uklanjanje građevina na lokaciji Doma za starije i nemoćne osobe. Svi znate da je prije Domovinskog rata tvrtka Con Teh Radimira Čačića uzela i naplatila unaprijed 20 milijuna njemačkih maraka i započela izgradnju doma. Nisu napravili ništa, uzeli su 20 milijuna maraka, a to što su malo napravili trebamo srušiti za 339 tisuća eura – objasnio je Mato Franković. Paralelno su, dodao je, riješeni imovinsko pravni odnosi.

Spomenuo je i igralište na Šumetu.

-Ne možemo se pohvaliti da smo na području GK Komolac riješili značajne investicije – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako je ovo prvo veće igralište koje bi se realiziralo na Šumetu.

-Radi se o nevelikom broju projekata, ali su iznimno bitni i velik dio njih pokrenut će se nakon usvajanja rebalansa – zaključio je.

Tijekom rasprave osvrt je dao nezavisni Maro Kristić, napomenuvši kako je rebalans većim dijelom tehničke prirode. Osvrnuo se na pješački prijelaz na Pilama, na kojem već postoji semafor.

-Je li baš nužno ulaganje u kamere? – pitao je. Zanimalo ga je i zašto se baš sad ide u rušenje ostataka Čačićevog doma. Ulaganje u privremeni azil drži opravdanim.

-Ta lokacija nalazi se u blizini još uvijek aktivnog odlagališta što me pomalo brine – rekao je u raspravi Kristić.

Gradonačelnik mu je odgovorio te rekao kako se postojeći sustav semafora na pješačkom prijelazu na Pilama pokazao kao nedovoljno interaktivan te tamo treba pametno rješenje.

-Da se kojim slučajem to pokaže kao nedovoljno dobro rješenje, oprema neće propasti jer ćemo je postaviti na drugo raskrižje. Vrijedno je pokušati – smatra Franković.

-Veseli me pozitivan smjer kojega vidimo u proračunu – rekao je Jasmin Deraković (DDS), a potom se osvrnuo na subvencioniranje autoceste i zračnog mosta.

-Svjesni smo da to nije funkcioniralo baš najbolje te predlažem da se za iduće Vijeće pripremi izmijenjena odluka – predložio je. Gradonačelnik je rekao kako su to bili dobri projekti, ali su trebali biti usmjereni na ljude u potrebi.

-Potrošili smo 11 milijuna kuna, što je velik novac. Moramo raditi redefiniranje odluke – rekao je te istaknuo kako se često i sam iznenadio tko je sve tražio subvenciju, a morali su mu je odobriti.

S tim se složila i vijećnica Olga Muratti.

-Podržat ću rebelans. Raduje me izjava gradonačelnika da se u ovom vremenu iznađu mogućnosti za davanje toplog obroka u školama gdje god to uvjeti budu omogućavali – rekla je te napomenula kako je posebno raduje stavka za čišćenje parcele doma ispod bolnice.

-Ovo je ozbiljan početak pripreme za izgradnju budućeg doma umirovljenika koji je jedino pravo i veliko rješenje za ljude ovog grada. Smiješno je, netko je na tome zaradio, obogatio se, a mi moramo plaćati da bismo to uklonili – zaključila je.

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist