Politika

USVOJEN REBALANS ‘Netko se obogatio na nedovršenom domu ispod bolnice, a Grad sad plaća rušenje’

dom umirovljenika cacic

Proračun Grada Dubrovnika pred prvim je rebalansom. Uvodno je gradskim vijećnicima gradonačelnik Mato Franković rekao kako se nada da će ih biti još radi povećanja prihoda.

-Najveća stavka otpada na prehranu u školama, a ta sredstva Gradu doznačuje Ministarstvo – objasnio je.

-Nemamo još prostorne mogućnosti za tople obroke, ali u skladu sa smjernicama HZJZ-a i Ministarstva u škole se dostavljaju obroci po normativima te su više, manje svi zadovoljni – dodao je.

Osvrnuo se i na projekt semafora na Pilama vrijedan 15 tisuća eura.

-Vjerujemo da bismo na taj način mogli smanjiti prisutnost prometnog redara na prijelazu na Pilama – rekao je gradonačelnik. Povećanje sredstava odnosi se i na izgradnju spomen obilježja poginulom vatrogascu Goranu Komlencu. Cilj je da se on izgradi do prve obljetnice njegovog stradanja. Planira se i privremeni azil za životnije na Grabovici.

-Sve građevine za privremeni azil bit će korištene i za izgradnju trajnog azila – napomenuo je. Vrlo skoro očekuju se natječaji EU fondova za njegovu izgradnju.

-Sljedeća investicija jest uklanjanje građevina na lokaciji Doma za starije i nemoćne osobe. Svi znate da je prije Domovinskog rata tvrtka Con Teh Radimira Čačića uzela i naplatila unaprijed 20 milijuna njemačkih maraka i započela izgradnju doma. Nisu napravili ništa, uzeli su 20 milijuna maraka, a to što su malo napravili trebamo srušiti za 339 tisuća eura – objasnio je Mato Franković. Paralelno su, dodao je, riješeni imovinsko pravni odnosi.

Spomenuo je i igralište na Šumetu.

-Ne možemo se pohvaliti da smo na području GK Komolac riješili značajne investicije – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako je ovo prvo veće igralište koje bi se realiziralo na Šumetu.

-Radi se o nevelikom broju projekata, ali su iznimno bitni i velik dio njih pokrenut će se nakon usvajanja rebalansa – zaključio je.

Tijekom rasprave osvrt je dao nezavisni Maro Kristić, napomenuvši kako je rebalans većim dijelom tehničke prirode. Osvrnuo se na pješački prijelaz na Pilama, na kojem već postoji semafor.

-Je li baš nužno ulaganje u kamere? – pitao je. Zanimalo ga je i zašto se baš sad ide u rušenje ostataka Čačićevog doma. Ulaganje u privremeni azil drži opravdanim.

-Ta lokacija nalazi se u blizini još uvijek aktivnog odlagališta što me pomalo brine – rekao je u raspravi Kristić.

Gradonačelnik mu je odgovorio te rekao kako se postojeći sustav semafora na pješačkom prijelazu na Pilama pokazao kao nedovoljno interaktivan te tamo treba pametno rješenje.

-Da se kojim slučajem to pokaže kao nedovoljno dobro rješenje, oprema neće propasti jer ćemo je postaviti na drugo raskrižje. Vrijedno je pokušati – smatra Franković.

-Veseli me pozitivan smjer kojega vidimo u proračunu – rekao je Jasmin Deraković (DDS), a potom se osvrnuo na subvencioniranje autoceste i zračnog mosta.

-Svjesni smo da to nije funkcioniralo baš najbolje te predlažem da se za iduće Vijeće pripremi izmijenjena odluka – predložio je. Gradonačelnik je rekao kako su to bili dobri projekti, ali su trebali biti usmjereni na ljude u potrebi.

-Potrošili smo 11 milijuna kuna, što je velik novac. Moramo raditi redefiniranje odluke – rekao je te istaknuo kako se često i sam iznenadio tko je sve tražio subvenciju, a morali su mu je odobriti.

S tim se složila i vijećnica Olga Muratti.

-Podržat ću rebelans. Raduje me izjava gradonačelnika da se u ovom vremenu iznađu mogućnosti za davanje toplog obroka u školama gdje god to uvjeti budu omogućavali – rekla je te napomenula kako je posebno raduje stavka za čišćenje parcele doma ispod bolnice.

-Ovo je ozbiljan početak pripreme za izgradnju budućeg doma umirovljenika koji je jedino pravo i veliko rješenje za ljude ovog grada. Smiješno je, netko je na tome zaradio, obogatio se, a mi moramo plaćati da bismo to uklonili – zaključila je.

 

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist