Aktualno

[USUSRET SEZONI] Rastu cijene privatnog smještaja, ali i broj rezervacija

[USUSRET SEZONI] Rastu cijene privatnog smještaja, ali i broj rezervacija

Generalni oporavak turističkog tržišta nakon pandemije koronavirusa nešto je što je Hrvatska, a posebno njen jug dugo očekivao. Nakon nekoliko godina pandemije, početka rata u Ukrajini i sveukupne neizvjesnosti, čini se kako se turizam sada bliži svome punom oporavku. Naravno, postoje neke promjene, no generalno – ponovni uzlet u turizmu sve veseli.

‘Cijene veće za 15 posto’
Nino Dubretić, vlasnik i suosnivač agencije Direct Booker koja se bavi privatnim smještajem ističe da sve ide u dobrom smjeru po pitanju najava, čak i iznad očekivanja. Kao zanimljivost je istaknuo da se dižu cijene privatnog smještaja, ali isto tako i broj rezervacija.
—Trenutna dinamika ‘bukiranja’ je takva da bi 2023. mogla biti čak 10–15 posto bolja od 2019. godine. To je jedan generalni smjer ulaska rezervacija. Uz činjenicu da su iznajmljivači povećali cijene od 10 do 15 posto. Dakle, uz ta povećanja, dinamika ulaska rezervacija je bolja od rekordne sezone. Znači da sve ide u dobrom smjeru. Treba samo reći: ‘Ne daj Bože većeg zla’. To je jedino što nas može sputati – ističe Dubretić. Što se tiče novih objekata, Dubretić kaže kako oni dolaze ‘na kapaljku’.
—To je i logično kad pomislimo da nema više tog potencijala kad govorimo o tome gdje će ljudi živjeti, ako će svi iseliti iz stanova. Tako da, ako je od iznajmljivanja odustalo sto iznajmljivača, sto je novih došlo. U biti se tržište zadržalo na istoj razini – rekao je.

[USUSRET SEZONI] Rastu cijene privatnog smještaja, ali i broj rezervacija
Nino Dubretić

‘Treba se izvući…’
Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnika Ante Vlašić ističe kako bi iduća sezona trebala biti dobra.
—Nadam se da se neće dogoditi ništa neplanirano loše. I lani smo se bojali rata, a restrikcije po pitanju korone nisu bile riješene kako su trebale biti riješene. Opet smo se izvukli, opet je bila dobra sezona. Ne vidim nikakav razlog zašto ova sezona ne bi bila bolja – reći će Vlašić. Što se tiče radne snage, kao i svake godine, kako kaže, traže, bore se i pregovaraju.
—Tražimo radnike preko agencija, direktno ili preko poznanstava. Vraćaju se neki radnici koji su radili tijekom prošlih godina, prije pandemije koronavirusa. To je ‘posao’ koji se odvija svake godine, to se nikad neće promijeniti. To se može promijeniti jedino ako Dubrovnik bude imao preko 100 tisuća stanovnika pa da bude malo više izbora. Realno, to tako mora biti i gotovo. Moramo se s time pomiriti, prilagoditi ekonomiju tome, kao i birokraciju kako bi se te stvari malo brže rješavale – rekao je.

[USUSRET SEZONI] Rastu cijene privatnog smještaja, ali i broj rezervacija
Ante Vlašić

Svakako, smatra da je vrijeme za ‘pokrenuti se prema naprijed, pripremiti se dobro za sezonu koliko god se može i raditi’.
—Treba se izvući nakon nekoliko godina katastrofalnih restrikcija i zabrana rada. Treba platiti kredite, dugovanja, ‘posložiti’ tvrtke i opet ih dignuti na noge. mp

Iz tiskanog izdanja od 22. veljače 2023.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist