Aktualno

[USUSRET SEZONI] BLAŽ PEZO S cruiserima nam stiže pola milijuna putnika

[USUSRET SEZONI] BLAŽ PEZO S cruiserima nam stiže pola milijuna putnika

Generalni oporavak turističkog tržišta nakon pandemije koronavirusa nešto je što je Hrvatska, a posebno njen jug dugo očekivao. Nakon nekoliko godina pandemije, početka rata u Ukrajini i sveukupne neizvjesnosti, čini se kako se turizam sada bliži svome punom oporavku. Naravno, postoje neke promjene, no generalno – ponovni uzlet u turizmu sve veseli.

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo ističe kako su u prošloj turističkoj sezoni ‘ostvarena značajna poboljšanja putem različitih mjera i aktivnosti projekta Respect the City te pažljivog planiranja dolazaka/odlazaka brodova na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj razini’.
— Ticanja su primjereno raspoređena tako da u prosjeku imamo 40 ticanja mjesečno. S obzirom na veliku dnevnu koncentraciju putnika na relativno ograničenom gradskom prostoru, ostvarena je bolja i konkretnija komunikacija i koordinacija s brodskim kompanijama čiji brodovi uplovljavaju u našu luku, organiziranost na terenu je bolja i učinkovitija, što za rezultat ima ravnomjerniji raspored ticanja brodova i kontrolirani protok turista u Gradu. Sukladno oporavku turizma, promet je u luci Dubrovnik – Gruž u prošloj sezoni rastao po svim kategorijama putnika, a isto se očekuje prema najavama i u 2023. godini – naglasio je.

[USUSRET SEZONI] BLAŽ PEZO S cruiserima nam stiže pola milijuna putnika
Blaž Pezo

— Prema trenutnim najavama, u 2023. godini očekujemo 348 dolazaka brodova na kružnim putovanjima i oko 500 tisuća putnika, što je u potpunosti usklađeno s planovima održivog razvoja kruzing turizma u destinaciji. Maksimalni broj putnika s brodova na kružnim putovanjima u Dubrovniku tijekom cijele 2023. godine iznosi 4000 putnika istovremeno, odnosno u prosjeku manje od dva broda na vezu. Posebno naglašavam zadovoljstvo rezultatima budući da je u 2022. zabilježeno povećanje prometa u predsezoni i posezoni i smanjenje prometa u vršnim mjesecima glavne turističke sezone, srpnju i kolovozu. Lučka uprava Dubrovnik različitim aktivnostima, poglavito unapređenjem usluga, te promidžbom na međunarodnim specijaliziranim sajmovima kontinuirano radi na produženju sezone dolazaka brodova na kružnim putovanjima – rekao je.

Iz utvrđenog rasporeda, navodi dalje, ‘vidljivo je da je Dubrovnik jedna od najvažnijih destinacija na Mediteranu, a što potvrđuje i činjenica da su ticanja raspoređena od veljače do prosinca’.
—U 2023. godini očekujemo porast od 10 posto više ticanja i 30 posto više putnika s brodova na kružnim putovanjima u odnosu na prošlu godinu uz podjednaki omjer dolazaka brodova najzastupljenijih kompanija brodova na kružnim putovanjima. Porast broja putnika možemo pripisati prije svega boljem rasporedu dolazaka brodova uz istovremeno poštivanje ograničenja istovremenosti, te boljom regulacijom protoka putnika iz luke prema povijesnoj jezgri. Prema iskustvu iz prethodne godine, u 2023. godini možemo očekivati daljnji porast broja putnika u linijskom prometu na brzobrodskim linijama kao i nastavak oporavka kabotažnih krstarenja. Također, u 2023. godini očekujemo blagi porast prometa jahti i megajahti u odnosu na 2022. Ovaj segment turizma puno znači za poslovanje luke i tu smo zadovoljni ostvarenim rezultatima – istaknuo je Pezo.

Iz tiskanog izdanja od 22. veljače 2023.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist