Politika

USUSRET GRADSKOM VIJEĆU Više novca u proračunu, ‘placa’ uskoro u gruškom parku

USUSRET GRADSKOM VIJEĆU Više novca u proračunu, ‘placa’ uskoro u gruškom parku

Pred gradskim vijećnicima prvi je rebalans ovogodišnjeg proračuna. Isti se povećava za oko 1,2 milijuna eura.
—Tijekom veljače i ožujka nametnula se potreba pripreme Izmjena i dopuna proračuna Grada Dubrovnika kojima se planira povećanje ukupnog plana proračuna za iznos od 1.257.138 eura, odnosno s planiranog proračuna od 87.235.714 eura na 88.492.852 eura – naveo je u objašnjenju pročelnik za financije Ante Vojvodić. Povećavaju se, naime, prihodi od poreza za 847.529 eura, dok se povećanje prihoda od gotovo pola milijuna eura odnosi na sufinanciranje troškova prehrane za učenike osnovnih škola za drugo polugodište tekuće školske godine. Vojvodić je u objašnjenju nadalje naveo kako se ovim izmjenama i dopunama Proračuna Grada Dubrovnika prvenstveno provodi Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu gradske uprave Grada Dubrovnika od 27. prosinca 2022. te se sukladno njoj provode izmjene unutar organizacijske klasifikacije proračuna. Tom je odlukom, podsjetimo, poslove praćenja i usklađivanja aktivnosti na očuvanju i obnovi spomeničke baštine preuzeo Upravni odjel za izgradnju i upravljanje projektima. Sukladno korekciji prihoda, izvršeno je uravnoteženje s rashodima i izdatcima.

Semafor na Pilama, spomen obilježje poginulom vatrogascu
Iz objašnjenja se vidi da su rashodi poslovanja uvećani za 409.609 eura, dok se rashodi za nabavku nefinancijske imovine uvećavaju za 847.529 eura. Rastu i rashodi za zaposlene za iznos od 3.105 eura. U prikazu rebalansa po pojedinim gradskim Upravnim odjelima, doznajemo kako je ove godine u planu pilot projekt semaforizacije pješačkog prijelaza Pile. Preraspodjelom rashoda Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu stavci ‘semafori’ dodaje se iznos od 15 tisuća eura, radi realizacije spomenutog projekta. Rebalansom se planira i izgradnja spomen obilježja poginulom vatrogascu Goranu Komlencu. Kako se navodi u objašnjenju rashoda Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima, riječ je o novom projektu, odnosno postavljanju spomen obilježja na mjestu njegove pogibije, između naselja Ljubač i Orašac. Stoga se za ulaganja u nerazvrstane ceste i javne površine planirani rashodi u iznosu od 584.888,00 eura povećavaju za iznos od 83.000,00 eura te sada iznose 667.888,00 eura. Zbog privremenog azila za životinje (odnosno izvedbu građevinsko-obrtničkih i instalaterskih radova) dolazi i do povećanja na stavci ulaganja u ostale građevinske objekte te se planirani rashodi u iznosu od 1.048.728,00 eura povećavaju za iznos od 331.807,00 eura te sada iznose 1.380.535,00 eura. Rashodi se povećavaju i za ulaganja u društvenu infrastrukturu i to za iznos od 432.722,00 eura. Odnosi se to na nekoliko projekata.

Ruše se ostatci ‘Čačićevog doma’

Na prvom je mjestu naveden Dom za starije i nemoćne osobe, a s obzirom da se dodatnih 300 tisuća eura osigurava za rušenje postojeće građevine na parceli, zaključujemo kako se radi o objektu ispod Opće bolnice Dubrovnik. Inače, rušenje ostataka nikad dovršenog ‘Čačićevog doma’ nužan je preduvjet za izgradnju budućeg doma. Dodatna sredstva osiguravaju se i za potrebe izvođenja nužnih dodatnih radova s aspekta sigurnosti, uporabljivosti i pristupačnosti građevine OŠ Marina Getaldića, ali i za izgradnju igrališta u Šumetu.
—Predviđeni rashodi u iznosu od 16.357.220,00 eura za 2023. godinu su osnova da se elementarna ulaganja u kapitalne objekte, komunalnu infrastrukturu te očuvanje i obnovu spomeničke cjeline ostvare u kalendarskoj godini za koju se donosi rebalans proračuna – zaključak je koji se odnosi na UO za izgradnju i upravljanje projektima.

Širi se parking pod naplatom
Među 47 točaka dnevnog reda nalazi se i ona o novim uličnim parkiralištima. Sanitat, naime, širi naplatu parkinga na području Gruža i Babinog kuka. Kako se navodi u prijedlogu Odluke koju mora potvrditi Gradsko vijeće, utvrđuju se dva nova ulična parkirališta. Jedno se nalazi u Ulici Iva Dulčića od kućnog broja 136 do kućnog broja 140, što se, kako nas upućuju karte, zapravo odnosi na područje oko Hotela Argosy, gdje je Grad Dubrovnik, podsjetimo, još u rujnu 2019. godine uklonio stupiće te javne površine vratio građanima. Sada će se tu parking plaćati, a riječ je o 3. parkirališnoj zoni. Osim toga, naplata se uvodi i u Ulici Ivana Gorana Kovačića, odnosno u TUP-ovom naselju i to od kućnog broja 16 do kućnog broja 47 također kroz 3. parkirališnu zonu.

Placa ipak u parku
Gradsko vijeće izaći će ususret i prodavačima s gruške place, koji su zbog radova morali preseliti u Lapad. Prodavači su, podsjetimo, i peticijom tražili da im se prodaja za vrijeme radova na placi omogući u parku Luja Šoletića. To će im odlukom Gradskog vijeća biti i omogućeno. Naime, mijenja se Plan korištenja javnim površinama izvan povijesne jezgre, a u obrazloženju se navodi sljedeće: Zbog uređenja tržnice Gruž, stanovnici Gradskog kotara Gruž, ali i brojni OPG-ovi s dubrovačkog područja izgubili su jedino mjesto gdje su mogli kupiti (prodavati) poljoprivredne i druge proizvode, radi čega bi bilo svrsishodno dio ponude prebaciti u Park Luja Šoletića, privremeno, do okončanja radova uređenja tržnice u Gružu. Osim navedenog, u Parku se inače organiziraju razni prodajni ‘sajmovi’ kao što je prodaja vijenaca, cvijeća i aranžmana na Dušni dan, prodaja sadnica pred turističku sezonu, kao i brojni programi i radionice – objašnjava pročelnica Marijeta Hladilo. Nadalje navodi kako Zakon o trgovini propisuje kako se prodaja robe na javno-prometnim površinama, kao i na površinama koje imaju pristup s javno-prometne površine, na štandovima i klupama izvan tržnica na malo, prodaja putem kioska, automata i prigodna prodaja, može obavljati samo na mjestima koja svojom odlukom odredi predstavničko tijelo grada ili općine…, zbog čega se predlaže izmjena Plana u smislu proglašenja Parka Luja Šoletića mjestom gdje se može organizirati prigodna prodaja na štandovima i klupama, kao i organizirani sajmovi – navela je dalje pročelnica te se stoga predlaže izmijeniti Plan na način da se dodaje sljedeći tekst: Park Luja Šoletića – prostor za organizaciju sajmova, prigodnu prodaju na štandovima, bancima i ostalim napravama, održavanje radionica, priredbi i slično. Nekoliko točaka iduće sjednice odnosi se i na Groblje Dubac. Za građane najznačajnija svakako jest odluka o povećanju cijena grobnih mjesta od 1. lipnja. O tome je DuList pisao još krajem siječnja ove godine, kada nam je tu informaciju potvrdio direktor Groblja Dubac Đuro Lonza. Kako se navodi u prijedlogu zaključka poslanom gradskim vijećnicima, Općina Župa dubrovačka je još 13. siječnja zatražila suglasnost za izmjenu Odluke o groblju Dubac koja se odnosi na povećanje naknade za dodjelu grobnog mjesta na trajno korištenje od 20 posto u odnosu na dosadašnju visinu naknade s primjenom od 1. lipnja 2023. Poskupljenje se traži uz obrazloženje kako je visina naknade koja se do sada primjenjivala pri dodjeli grobnih mjesta maksimalno prilagođena iznosima koji su se korisnicima putem zahtjeva za grobno mjesto prezentirali još prije 14 godina, kada je započet postupak zaprimanja zahtjeva.
—Uzimajući u obzir vrijednost dosadašnjih ulaganja u groblje Dubac, a posebno cijenu izgradnje 2. etape koja je u tijeku, gdje su svi materijali značajno poskupjeli, Općina je stava kako je nužno izvršiti korekciju naknade za minimalno 20 posto, posebno stoga što su sve korisnike koji su dugi niz godina čekali na dodjelu grobnog mjesta na neki način zaštitili i omogućili im plaćanje po starim cijenama, a onima koji to još nisu učinili ostavljaju dodatan rok do 31. svibnja 2023. – istaknuto je u objašnjenju. Vrijednost lokacije ostaje iste vrijednosti te iznosi 27,47 eura po metru kvadratnom, no povećava se koeficijent opremljenosti groblja komunalnom i drugom infrastrukturom koji će umjesto dosadašnji 50 iznositi 60. Inače, ukupna visina naknade za dodjelu pojedinog grobnog mjesta na korištenje jest umnožak vrijednosti lokacije groblja, koeficijenta opremljenosti groblja komunalnom i drugom infrastrukturom i neto površine grobnog mjesta.

Objavljeno 15. ožujka u tiskanom izdanju

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist