Hrvatska

USTAVNI SUD ODLUČIO Milanović odmah mora podnijeti ostavku

USTAVNI SUD ODLUČIO Milanović odmah mora podnijeti ostavku

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ne može se kandidirati na parlamentarnim izborima i biti kandidat za premijera. To je u suprotnosti s Ustavom i nespojivo s njegovom funkcijama predsjednika te odmah mora podnijeti ostavku. Odlučio je to Ustavni sud na sjednici koja je počela u jutarnjim satima. Odluku je javnosti priopćio predsjednik Upravnog suda Miroslav Šeparović.

-Članak 96. Ustava propisuje da Predsjednik Republike ne može obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost, te da nakon izbora podnosi ostavku na članstvo u političkoj stranci, o čemu obavještava Hrvatski sabor. Predsjednik Republike nestranačka je osoba i dok obavlja tu dužnost ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, što isključuje bilo kakvu mogućnost da Predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji – iznio je Šeparović, te dodao ako se polazeći od njegovih izjava, predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda.

-U tom slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora (članak 97. stavak 3. Ustava). Izbori za novog Predsjednika Republike moraju se održati u roku od 60 dana od dana preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika Republike – izjavio je na press konferenciji Šeparović, još jednom pojašnjavajući kako je njegova sadašnja situacija nespojiva s njegovim ustavnim položajem i ovlastima, te načelom diobe vlasti (članak 4. Ustava).

Šeparović je još na pitanje novinara pojasnio da politička opcija koja pobijedi može Milanoviću dati mandat te da je Svojim postupanjem od petka, subote i nedjelje predsjednik RH je kršio Ustav.

Suci Ustavnog suda za sad su se usmjerili samo na dvije okolnosti – Milanovićeve izjave i izjave vodstva SDP-a.

Za ovu odluku, od jedanaest sudaca, dvoje sudaca, Goran Selanec i Lovorka Kušan napustilo je sjednicu zbog tehničkih razloga, dok je dvoje bilo protiv i to Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist