Hrvatska

USTAVNI SUD ODLUČIO Milanović odmah mora podnijeti ostavku

zoran milanovic 2 1

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ne može se kandidirati na parlamentarnim izborima i biti kandidat za premijera. To je u suprotnosti s Ustavom i nespojivo s njegovom funkcijama predsjednika te odmah mora podnijeti ostavku. Odlučio je to Ustavni sud na sjednici koja je počela u jutarnjim satima. Odluku je javnosti priopćio predsjednik Upravnog suda Miroslav Šeparović.

-Članak 96. Ustava propisuje da Predsjednik Republike ne može obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost, te da nakon izbora podnosi ostavku na članstvo u političkoj stranci, o čemu obavještava Hrvatski sabor. Predsjednik Republike nestranačka je osoba i dok obavlja tu dužnost ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, što isključuje bilo kakvu mogućnost da Predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji – iznio je Šeparović, te dodao ako se polazeći od njegovih izjava, predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda.

-U tom slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora (članak 97. stavak 3. Ustava). Izbori za novog Predsjednika Republike moraju se održati u roku od 60 dana od dana preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika Republike – izjavio je na press konferenciji Šeparović, još jednom pojašnjavajući kako je njegova sadašnja situacija nespojiva s njegovim ustavnim položajem i ovlastima, te načelom diobe vlasti (članak 4. Ustava).

Šeparović je još na pitanje novinara pojasnio da politička opcija koja pobijedi može Milanoviću dati mandat te da je Svojim postupanjem od petka, subote i nedjelje predsjednik RH je kršio Ustav.

Suci Ustavnog suda za sad su se usmjerili samo na dvije okolnosti – Milanovićeve izjave i izjave vodstva SDP-a.

Za ovu odluku, od jedanaest sudaca, dvoje sudaca, Goran Selanec i Lovorka Kušan napustilo je sjednicu zbog tehničkih razloga, dok je dvoje bilo protiv i to Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović.

Pročitajte još

BONO BOŠNJAK podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza

Dulist

EU sud za ljudska prava odbio sve tužbe slovenskih ribara

Dulist

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist