Hrvatska

OPĆI SABOR HDZ-a Plenković u govoru hvalio Karamarka pa kritizirao Milanovića

OPĆI SABOR HDZ-a Plenković u govoru hvalio Karamarka pa kritizirao Milanovića
16.03.2024., Zagreb - U koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinki odrzan je 20. Opci sabor stranke HDZ. Govor Andreja Plenkovica Photo: Igor Soban/PIXSELL

Danas se od 10 sati u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu održavao Opći obavještajni sabor Hrvatske demokratske zajednice. Radi se o najvišem stranačkom tijelu koje donosi Statut, Program i opće smjernice politike HDZ-a te bira članove Predsjedništva i Nacionalnog odbora – sukladno Statutu HDZ-a. Zasjeda najmanje jednom u dvije godine, a odluku o njegovom sazivanju i načinu održavanja donosi Predsjedništvo HDZ-a.

Na 20. po redu okupljanju HDZ-a bilo je oko 2000 izaslanika, a uz analizu rada između dvaju sabora, raspravljali su o temama izbornog programa HDZ-a. Predstavljen je i izborni slogan stranke.

Govore su održali brojni ministri, na kraju i premijer Andrej Plenković osobno, a od stranih gostiju pojavili su se predsjednik IDC-a Andres Pastrana Arango, dok se okupljenima videom obratio predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber. Govor je održao i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. Jedna od glavnih tema bila je i objava predsjednika Republike Zorana Milanovića da se namjerava kandidirati na parlamentarnim izborima.

Gromoglasan pljesak prolomio se dvoranom Lisinski kad je za govornicu krenuo predsjednik stranke Andrej Plenković. Pozdravio je prisutne, a posebnim pozdravom obratio se svojem prethodniku Tomislavu Karamarku.

-Njegovim dolaskom pokazujemo jedinstvo i snagu, pokazujemo da su vrijednosti demokršćanstva i narodnjaštva utkane u program i političku platformu HDZ-a. Bila je izuzetna čast upravljati Hrvatskom u brojnim krizama s kojima smo bili suočeni, rekao je Plenković.

Osvrnuo se na izbore.

-Vidjeli ste da je Milanović odredio dan koji je u tradiciji hrvatske kulture. Mi ćemo na izbore u srijedu, sigurno će poslodavci to znati cijeniti. Ovakva odluka stavlja u neravnopravan položaj brojne birače diljem svijeta, rekao je Plenković.

-Na hrvatskoj političkoj sceni dogodio se još jedan važan trenutak, ne znam je li to netko od analitičara primijetio. Središnji odbor SDP-a imao je samo jednu poruku. Niti je Grbin više predsjednik SDP-a, niti je Milanović predsjednik Republike. To je sve što ću reći ovom presedanu. Nama nisu problem politički konkurenti, istaknuo je svojem govoru.

-Oporba nema nijednog argumenta kada je u pitanju gospodarstvo i funkcioniranje institucija, mi nemamo slabe točke. Govore o HDZ-u jednu te istu tezu. Osam godina slušam što nam opozicija nudi, ima li ideja koje su pametne dobro, opasne. Čujem jednu te istu tezu, da smo korumpirani izdajnici, rekao je, prenosi Telegram.

-Jandroković je dobro primijetio da je osjetio tu mržnju. Kad nemate nikakvu ideju, kad ste godinama u oporbi, kad vidite da Vlada sve izazove, sve probleme rješava ozbiljno, odgovorno, brzo učinkovito, da baš nitko u velikoj krizi ne ostane sam. To znači da smo vodili računa o socijalnoj koheziji, a to je zadaća Vlade. Nitko drugi osim nas nije brinuo o svim tim aspektima, rekao je u govoru Plenković.

-Milanovićeva vlada bila je najgora u povijesti Hrvatske. Mislili smo da nećemo puno o tome. Dobro promislite hoćete li ići na staro ili loše ili dati povjerenje odgovornoj i pouzdanoj vladi koja će nastaviti raditi za Hrvatsku, zaključio je Plenković.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović govorio je na Općem saboru HDZ-a u Zagrebu. Najavio je da će izborna srijeda, 17, travnja, biti neradni dan u BiH kako bi Hrvati mogli izaći na izbore. Više pročitajte ovdje. 

Foto Igor Soban/PIXSELL

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist