Hrvatska

Peđa Grbin: ‘Od danas više ne smijem govoriti da je Milanović kandidat SDP-a za premijera’

Peđa Grbin: 'Od danas više ne smijem govoriti da je Milanović kandidat SDP-a za premijera'

Od danas više ne smijem govoriti da je Milanović kandidat SDP-a za premijera RH, ne smijem govoriti da će biti sljedeći premijer. Bar do objave izbornih rezultata. A tada ćemo to uskliknuti. Jer građani žele promjenu i bolju Hrvatsku. A na tom putu stoji jedna pravomoćno osuđena kriminalna organizacija, koji su danas izmislili ono što u Ustavu ne postoji, koji su nam zaprijetili i zapriječili nas da radimo što svaki slobodan čovjek smije, a to je govoriti – izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin nastavno na odluku Ustavnog suda koji je, podsjetimo, zaključio kako predsjednik Zoran Milanović, dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke.

-Najvažnije što vam mogu reći: Rijeke pravde dolaze, ljudi, kakve nam darove donose. Neki su se tako uspaničili da su upotrijebili sve kumske i kojekakve veze. Rezultati će biti kao da netko puca pištoljem na vodu. Pokušali su iskoristiti da ih odluka Ustavnog suda spasi od potopa, ali neće. Građani vide što se događa. Pitali ste nas imamo li plan B. Imamo i plan C, imamo sve planove – poručio je Grbin.

– Ljudi ove zemlje nisu ovce. Znaju s čim se bore i protiv čega jurišamo: protiv bande, bagre, njihovih slugu i poslušnika i pobijedit ćemo ih. Nakon 17.4. Hrvatska neće biti ista. Ona će biti mnogo bolja, uspješna, prosperitetna, pobjednička. A SDP i naši partneri osigurat će da se to dogodi. U ovim danima pred nama neke stvari nećemo smjeti spominjati, bit će imena koja ne smijemo govoriti, ali to nas neće spriječiti. Rijeke pravde dolaze, ponovio je Grbin.

– Naše partnere ćemo sve pobrojati kada sklopimo koalicijski sporazum, a to će biti u danima pred nama.

Na pitanje novinara tko će biti kandidat SDP-a za premijera, rekao je novinarima da ga “ne tjeraju da kaže da će Zoran Milanović biti njihov kandidat”.

– Zabranjeno mi je reći da će to biti Zoran Milanović i ja to zbog toga ne smijem reći. Nemojte me tjerati da kršim odluku Ustavnog suda: ne zakon, ne Ustav, već odluku Ustavnog suda. I vi morate paziti. Kreativno se tumače propisi, i vama se može nekakva kazna dogoditi. Budite oprezni. I jedni i drugi sada moramo jako paziti, poručio je Grbin novinarima.

Na pitanje o mogućnosti poništenja izbornih rezultata:

– Ne pada snijeg da prekrije brijeg nego da zvijeri pokažu tragove, a zvijeri su lako raspoznatljive svakome tko želi gledati. Građani Hrvatske nisu ovce, nisu glupi, jako su pametni i dobro vide što se događa. Danas ih bijedni diktator AP i njegovi sluge vrijeđaju.

– Kad završi izborna šutnja i kad budu objavljeni prvi rezultati, pravda i istina će pobijediti i rijeke te pravde dolaze… Izborni legitimitet proizlazi iz volje birača, a ona će biti potpuno jasna. Zabranili su mi da govorim, ne samo meni, već svim članicama i članovima SDP-a, ali građanima Hrvatske ne mogu zabraniti niti da misle, niti da zaokruže.

Hoće li SDP ipak zatražiti ocjenu smije li Plenković spajati stranačke skupove s posjetima školama, bolnicama koje nisu u Zagrebu?, pitali su ga novinari.

– Zakon je rekao da ne smije. Mi smo sami tražili da se Ustavni sud izjasni. Neka i HDZ zatraži to.

Odgovorio je i na pitanje može li izricanje slogana ‘Rijeke pravde dolaze‘ biti kršenje odluke Ustavnog suda i strahuje li od kazne.

– Jako volim Juru Stublića i Film, ima puno lijepih ljubavnih pjesama. Ima jedna krasna ljubavna pjesma koja je ta: Rijeke pravde. Vi hoćete reći da će me netko kazniti zato što citiram Juru Stublića?, pita se Grbin.

– Ova odluka danas nije bila jednoglasna. Neki nisu htjeli sudjelovati, neki su glasali protiv. Naravno da smo reakcije očekivali. Šeks je jučer rekao da mu treba oduzeti poslovnu sposobnost. I na Šeksov mig odluka se donosi. Sad je upitno da li građani na kavi smiju spomenuti ime onoga čije se ime ne smije izgovoriti, ili ne. Ja ne znam smijem li na kavi reći njegovo ime, spomenuti nešto što se dogodilo prije 10 godina, jučer… Tako je jasna i precizna ova odluka. Ali poštovat ćemo ju jer mi smo stranka Ustava i zakona, kaže Grbin, prenosi Jutarnjilist. 

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist