Zanimljivosti

Usprkos štetnosti, puši 22 posto trudnica!

Trudnoća

Loših navika nije se lako riješiti, a istraživanja pokazuju da ih se dobar dio žena ne odriče ni tijekom trudnoće. Posebno kada je riječ o štetnom pušenju.

Pušenja se ne odriče čak 22 posto ili jedna petina žena iako su svjesne kako je to štetno i za njihovo zdravlje, ali i za zdravlje njihovih beba.

Ispitivanja su pokazala kako pušenje u trudnoći povećava rizik od prijevremenog poroda, dok je rizik javljanja spontanih pobačaja dvostruko veći u odnosu na trudnice koje ne puše. Također je pušenje povezano s učestalijom perinatalnom smrtnosti novorođenčadi.

Osim toga smatra se kako nikotin izaziva smetnje u sazrijevanju funkcije posteljice, sužava krvne žile, smanjuje protok krvi kroz posteljicu, te izaziva porast krvnog tlaka i u nerođenog djeteta…
Ima i onih trudnica koje se ne ostavljaju niti konzumacije alkohola, a takvih je 12 posto, dok oko 5 posto trudnica koristi različite oblike droga.

Foto: www.shutterstock.com

Pročitajte još

Pogledajte izložbu podvodnih fotografija u Sponzi

Dulist

Više od 220 tisuća ljudi gledalo je lani hrvatske filmove

Dulist

SJEĆATE LI SE? Na današnji dan 2012. Dubrovnik i okolicu zahvatila ciklona ‘Gabor’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija