Županija

Korčula bogatija za novi muzej u Smokvici, a Gradski muzej će zasjati u modernijem ruhu

Korčula bogatija za novi muzej u Smokvici, a Gradski muzej će zasjati u modernijem ruhu

Otok Korčula uskoro će biti bogatiji za novi Muzej zlata i srebra u Smokvici, a postojeći Muzej Grada Korčule zasjat će u novom modernom ruhu. Rezultati su to projekta ‘Ruralno poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’ kojem je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, a operativno ga provodi Regionalna agencija DUNEA.

Upravo su četvrtak predstavnici Regionalne agencije DUNEA održali radne sastanke s projektnim partnerima, općinom Smokvica i Gradom Korčulom. Također, održane su i terenske posjete na gradilištima objekata kulturne baštine na otoku Korčuli – Muzej zlata i srebra u Smokvici te Gradski muzej u Korčuli, smješten u Palači Ismaeli – Gabrielis.

Naime, skoro svi radovi i opremanja objekata su završeni, te je u najavi skorašnje ishođenje uporabnih dozvola objekata kao i održavanje svečanih otvorenja.

Kroz projekt ‘Ruralno poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’ kojemu je cilj stvaranje integrirane turističke ponude bazirane na kulturnoj baštini Dubrovačko-neretvanske županije, završena je tako rekonstrukcija palače Ismaeli- Gabrielis, u kojoj se smjestio Muzej Grada Korčule, a kojoj je zbog iznimno lošeg stanja bila potrebna temeljita obnova kako bi se zaštitili vrijedni eksponati, ali i svi zaposlenici i posjetitelji Muzeja koji je spreman za opremanje i uskoro otvaranje.

Naime, muzejski postav zamišljen je kao ulaznica na otok, gdje će posjetiteljima biti predstavljena maketa Korčule sa svim bitnijim odrednicama i znamenitostima, gdje će turisti dobiti i osjećaj geografske smještenosti otoka. U prizemlju će se prikazati i ‘Korčula u doba Antike, a posebno je zanimljiva stijena koja će ostati u svojem izvornom stanju kako bi zorno prikazala povijest. Muzej će nuditi i pogled na novije doba, nezaobilaznu Morešku i sve bratovštine grada Korčule, kao i Korčulu kroz 19. i 20. stoljeće. Na trećem katu smjestit će se ambijentalna kuhinja iz srednjeg vijeka, te velika dvorana za obavljanje radionica, predavanja, biblioteka i sve ono potrebno za bogatiji kulturni život Korčule.

Također, pri kraju su i aktivnosti novoizgrađenog Muzeja zlata i srebra kojim je Smokvica u samom centru dobila vrijednu kulturnu instituciju. Muzej je spreman za opremanje s postojećom zbirkom zlatnih i srebrnih predmeta koji se trenutno nalaze u župnoj crkvi, te će na jednom mjestu prikazati bogatu kulturnu i povijesnu baštinu ne samo Smokvice, već i otoka Korčule.

Projektom su, osim Korčule, obuhvaćena područja Dubrovačkog primorja i Mljeta, koji će nakon odrađenih aktivnosti biti bogatiji za novu kulturno-turističku ponudu povezanu u jedinstveni turistički proizvod pod nazivom ‘Putevima prošlosti’.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno ga vodi Regionalna agencija DUNEA s partnerima Sveučilištem u Dubrovniku, Turističkom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatskim restauratorskim zavodom-Dubrovnik, Općinama Smokvica, Mljet i Dubrovačko primorje, Gradom Korčulom, Korčulanskom razvojnom agencijom KORA, Obrtom za restauriranje namještaja Depolo i putničkom agencijom Dominium travel. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 32.645.708,48 kuna, od čega je bespovratna sredstva u iznosu od 27.748.345,48 kuna sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist