Sport

UŠLA JE U POVIJEST! Barbara Matić prvakinja svijeta u judu

UŠLA JE U POVIJEST! Barbara Matić prvakinja svijeta u judu

Najbolja hrvatska judašica Barbara Matić (do 70 kg) je ušla u povijest! Postala je svjetska prvakinja i tako osvojila prvu svjetsku seniorsku medalju za hrvatski judo u Budimpešti.

Budimpešta se najavljivala kao generalna proba za Tokio. I kakva je to proba bila! Hrvatska sportašica godine, prema izboru Sportskih novosti, Barbara Matić pokorila je sve i dominirala na Svjetskom prvenstvu te s 26 godina pokazala kako na Olimpijske igre ide kao jedna od kandidatkinja za medalju.

Put prema svjetskom postolju Barbara je otvorila sigurnom pobjedom protiv Jamajčanke Drysdale Daley, a nastavila je protiv kvalitetne mlade Jager. Upravo od Nizozemke je izgubila na Grand Slamu u Rusiji, nakon što se Splićanka oporavila od COVID-19, a Budimpešta se pokazala kao prava pozornica za uzvrat wazarijem.

U četvrtfinalu je Matić ipponom svladala Njemicu Butkereit na početku golden scorea, što se pokazalo kao pravi uvod za polufinale. Tamo ju je čekala ‘stara poznanica’, Austrijanka Polleres, koja je slavila u posljednja tri međusobna dvoboja. Međutim, sada je taktička priprema odvela Barbaru do kvalitetnih napada, čime je Austrijanku natjerala na dvije kazne. Odlučujući napad, koji je doveo do wazarija, došao je u četvrtoj minuti golden scorea i veliko slavlje Barbare, kao i trenera Vladimira Preradovića.

Japanku Yoko Ono je Barbara susrela na tatamiju prije tri godine, na Grand Slamu Duesseldorf 2018. godine, kada je japanska judašica slavila. Budimpešta je donijela još jedan fenomenalan dvoboj. Protiv najstarije Japanke u reprezentaciji, 31-godišnje Ono, Barbara je od početka bila agresivnija i pokretljivija.

Vidjelo se kako Ono čeka svoju šansu u parteru, ali je i Barbara bila pokretljiva čim bi osjetila da Japanka kreće i nije dopustila priliku. I onda, u posljednjoj minuti, Splićanka dolazi do wazarija, iz kojeg je Japanka dočekala priliku. I tada 28 sekundi. Dvadeset osam sekundi koji su trajali kao vječnost. Kao Goranov zadnji gem u Wimbledonu. Ono je ušla u ‘gušenje’, a Barbara je, izgledalo je, bila u izgubljenoj situaciji. Sekundu po sekundu, Japanka je ‘vrtila Matić, kimono je ostao ispod vrata, ali najbolja judašica Hrvatske je dala SVE.

Dvadeset osam sekundi izdržati takvu situaciju, protiv japanske judašice, koja je 6. judašica svijeta, pokazatelj je šampionskog srca. Srca koje je nakon 28 sekundi upumpalo krv u ruke, da bi ih Barbara Matić podigla u znak slavlja jer je postala prvakinja svijeta.

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Iva Oberan, Petrunjela Pavić i Josip Bulić na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist